Magyar gazdaság

Idegesek a piacok a short-tilalom miatt

Meglehetősen rosszul fogadták szerdán a piacok a fedezet nélküli short-ügyletek németországi tilalmát. Az euró újabb négy éves rekordot állított fel, majd 1,22 dolláros szint körül ingadozott.

A német pénzpiaci felügyelet (Bafin) bejelentése szerint a fedezet nélküli short-pozíciók nyitása mellett az üres hitelbiztosítási ügyleteket (CDS) betiltották.

A politikusok még mindig nem értették meg, hogy a meggondolatlan kijelentések az euró árfolyam rovására mennek – fogalmazott a Rabobank elemzője, arra utalva, hogy a lépéssel a szándékolthoz képest ellentétes hatást váltottak ki a piacokon. A Deutsche Bank szakértő pedig meglehetősen lakonikusan kommentálta a fejleményeket: ha már határidő ügyleteket nem lehet csinálni, akkor az eurót adják el a befektetők.

 Több kommentár is „kétségbeesett lépésként” értékelte a berlini kabinet döntését. A helyzetet bonyolítja, hogy a német szabályozás értelmében jelenleg nincs külön bejelentési kötelezettség azzal kapcsolatban, hogy egy short-ügylet fedezet nélküli-e vagy sem - emlékeztet az FTD. Emiatt a tilalom betartásának ellenőrzése is nehézkes lenne, és így a szabályozás módosítása szükséges.

BNP Paribas szerint semmi értelme a short ügyletek német tiltásának, ha az Egyesült Államok nem tesz hasonló lépéseket.

Az Egyesült Államokban például 1934 óta kötelező a fedezet nélküli short-ügyletek bejelentése, a nagy gazdasági válságra adott válaszképp. 

A devizapiaci kereskedők véleménye szerint az európai államkötvények és vállalati részvények shortolásának tilalma sebezhetőnek mutatja az eurót a befektetők szemében, akik így az európai kilátások ellen fogadnak majd - áll a Tradenet mai jelentésében.

 

Deutsche Bank Bafin short piacok CDS
Kapcsolódó cikkek