Túllépett a külkereskedelem a válságon, az utolsó téli hónapban ismét élénkülés látszott mindkét irányban. Az 16,9, az 16,4 százalékos volumenbővülést mutatott 2009 februárjához képest – derült ki a legfrissebb KSH-adatokból.

A kivitel dinamikája tavaly április óta most esett vissza először, de csak kismértékben, januárban 17,3 százalékos bővülést mutatott ki a statisztika. Az importban kicsit később, nyár közepén következett be fordulat, ekkortól javul töretlenül a volumen, de most először lépett a két számjegyű tartományba.
Bő egy éve nem látott mértékben zárult az import-export olló, mindössze 0,5 százalékpontra, míg 2009 során többször volt 8-10 százalékpontos is. A külkereskedelem szaldója azonban így is bőven pozitív: az idei első két hónapban elérte a 664 millió eurót az aktívum.

Mindez a nyugati konjunktúra élénkülésére, illetve a jelentős év eleji készletfelhalmozásra vezethető vissza. A tavaly februárban leálló orosz gázszállítás miatt is lett most nagyobb az importbővülés, de ez az átmeneti hatás csak ezt az egy-másfél hónapot érinti. Az exportunk továbbra is az EU-n kívüli partnerek körében bővül jobban, 27 százalékkal, míg az uniós partnerekhez csak 15 százalékkal többet szállítottunk. BD