Magyar gazdaság

Gyorsabb lesz a vámügyintézés!

Elindulása után közel két évvel megvalósult az egyablakos vámügyintézés projekt - jelentette be kedden a Vám- és Pénzügyőrség (VP). A projekthez az EU csaknem 2,4 milliárd forint támogatást adott.

A projektben kilenc hatóság vett részt, amelyek az elmúlt két évben létrehozták vagy korszerűsítették az engedélyek kiadását támogató informatikai rendszerüket, valamint megvalósították az elektronikus ügyfélkapcsolatot az engedélyezési eljárásban.

A vámeljáráshoz és árumozgáshoz kapcsolódó egyablakos eljárás közösségi szintű teljes regionális működésének bevezetését az Európai Bizottság a 2011-2013. közötti időszakra tűzte ki.

A VP sajtóközleménye ismerteti: az engedélyek, igazolások kiadását továbbra is a jelenleg érvényes jogszabályok által kijelölt hatóságok fogják végezni, de a hatóságok az engedélyadatokat elektronikusan bocsátják a VP rendelkezésére, és a VP is elektronikusan közli a hatóságokkal az engedélyek felhasználási adatait.

Az engedélyokmányok elektronikus úton történő kiadásával, nyilvántartásával és kommunikációjával jelentősen javulhat az engedélyekhez kapcsolódó ellenőrzési eljárások hatékonysága, felgyorsíthatók a vámügyintézéshez kapcsolódó információs folyamatok - hangsúlyozza a VP közleménye.

A vámeljáráshoz és árumozgáshoz kapcsolódó résztevékenységek jelentős része egy csatornában elintézhető, így az ügyfelek csak a vámhatósággal kerülnek közvetlenül kapcsolatba, és a vámeljárásban érintett többi hatóságnál is használhatnak elektronikus nyomtatványokat.

Az ügyfelek számára egyszerűsödik a vámeljárás és az ahhoz kapcsolódó ügyintézés. Az export-import engedélyezési eljárás és a kapcsolódó egyéb hatósági eljárások korszerűbbé válnak a most bevezetett informatikai megoldások, nyilvántartó rendszerek és digitális kommunikáció révén. A projekt tehát összességében gyorsabb és kisebb költséggel működtethető vámügyintézést eredményez.

egyablakos ügyintézés vámeljárás pénzügy VP vám
Kapcsolódó cikkek