Magyar gazdaság

Gyorshír! Eltörlik a szuperbruttót, lesz minimálbér-emelés

A szuperbruttó eltörlése komoly kérdéseket vet fel a 3,8 százalékos hiánycél tarthatóságát illetően.

A kormány eltörölné a szuperbruttót az új adórendszerből, mivel azt a rendszer felesleges bonyolításának tartja - válaszolta az MTI kérdésére Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

A minimálbért illető kérdésre azt mondta: lesz emelés, mint minden évben, a cél, hogy senki nettó keresete ne csökkenjen, de utalt arra, hogy az új adórendszert két év alatt vezetik be, így a hatások is hosszabb távon jelentkeznek. Járulékcsökkentésre egyelőre nincs lehetőség - mondta.

Vámosi-Nagy Szabolcs az Ernst and young adópartnere szerint az egykulcsos bevezetése 3-400 milliárdos kiesést jelent a büdzséből, míg a volt pénzügyminiszter, Oszkó Péter arra figyelmeztetett, hogy az egykulcsos adó és az adójóváírás megszüntetése (ami Vámosi-Nagy szerint 300 milliárdot hozna a költségvetésnek) csak akkor oltja ki egymást, ha előbbit a szuperbruttó alapján vezetik be. A szuperbruttó eltörlése csökkenti az állami bevételeket, így Oszkó szerint nagyobb kiadáscsökkentéseket kell a korménynak bevállalnia, ha tartani akarja a hiánycélt.

Oszkó becslése szerint a szuperbruttó meghagyásával is 100-200 milliárdba kerülne az egykulcsos adó bevezetése.

Nouriel Roubini (Mr. Balsors) mai, Forbes-ban megjelent írásában pedig akcióterv deficitcsökkentéssel kapcsolatos inkonzisztenciája, és a követendő monitáris politikával kapcsolatos ellentmondások miatt fölöttébb kétségesnek tartja a magyar gazdaságpolitika irányát.

kármán andrás adózás minimálbér
Kapcsolódó cikkek