Magyar gazdaság

Leminősíthetik Romániát a megszorító csomag kisiklása miatt

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint Románia adóskockázati besorolásainak visszaminősítésére vezethet a román alkotmánybíróság pénteki végzése, amely részlegesen alkotmányellenesnek mondta ki a román parlament által elfogadott takarékossági csomagtervet.

Citybeli szakértők ugyanakkor továbbra sem látják veszve az államháztartási kiigazítási programot, mondván: más eszközökkel elérhető a hiánycél teljesítése. 

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) globális felzárkózó piaci kutatási részlegének vezetője pénteki elemzésében kiemelte: a fő probléma a döntés nyomán támadt bizonytalanság. Ugyanis ha a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését érvénytelenítő határozat nyomán az egész csomagot vissza kell küldeni a parlamentnek, az további késedelmet okoz, és a román kormány akár újabb bizalmatlansági indítvánnyal is szembesülhet.

Az RBS vezető elemzője szerint immár jelentős az esélye annak, hogy a Moody''s Investors Service hitelminősítő - amely a "három nagy" közül egyedüliként tartja befektetésre ajánlott kategóriában a román államadósságot - ezek után követi a Fitch Ratings és a Standard & Poor''s példáját, és szintén a befektetési szint alá, spekulatív - "bóvli" - kategóriába sorolja át Romániát.

Ha ez megtörténik, Románia lenne az egyetlen EU-tagállam, amelyet mindhárom nagy hitelminősítő spekulatív államadósi besorolással tart nyilván.

Az RBS pénteki elemzése szerint az egyik gyors áthidaló megoldás lehet az adóemelés a ház által a hazai össztermék (GDP) 1 százalékára becsült kiesés pótlására, hogy az államháztartási hiányt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kijelölt szinten lehessen tartani.

Nyilvánvalóan azonban az adóemelés sem lenne népszerű, emellett hátráltatná a még mindig recesszióban lévő román gazdaság kilábalását - áll a Royal Bank of Scotland pénteki londoni elemzésében.

Az RBS kiemeli, hogy Romániának nem közadósság-törlesztési gondjai vannak - az államadósság-ráta a GDP-érték 30 százaléka körül jár, vagyis viszonylag mérsékelt -, hanem költségvetés-likviditási problémái, amelyeket az IMF/EU finanszírozási program folyósításai lennének hivatva fedezni. Ha e folyósítások késnének, az egyértelműen feszes helyzetet okozna a kormány készpénz-pozíciójában - írta befektetőknek kiadott elemzésében az RBS vezető londoni felzárkózó piaci elemzője.

Timothy Ash szerint a költségvetési kiigazító programokat más közép-kelet-európai országokban "meglepően korlátozott mértékű" társadalmi nyugtalanság kísérte, jeleként annak, hogy ezeknek az országoknak a lakói átéltek már ennél sokkal nehezebb időket is, például a kommunizmus bukása utáni recessziók alatt.

Romániában azonban "múltja van" a társadalmi megmozdulásoknak; ezek közé tartozott az 1990-es években a bányászok tüntetése Bukarestben. Éppen emiatt "vegyes" Románia eddigi teljesítménye az IMF-programok feltételeinek teljesítését illetően; több korábbi program kudarcba fulladt - áll az RBS elemzésében. A cég szerint "aligha biztató", hogy most is tüntetések kezdődtek a román elnöki palotánál.

A Barclays Capital, a londoni City egyik legnagyobb befektetési csoportja is külön elemzésben foglalkozott pénteken a román alkotmánybírósági döntéssel, szintén arra a következtetése jutva, hogy a határozat jelentős késedelmet fog okozni a román kiigazítási program végrehajtásában, és további politikai feszültségekhez vezet.

A Barclays Capital számításai szerint ha a nyugdíjcsökkentést - az alkotmánybírósági végzésnek megfelelően - az idén nem lehet érvényesíteni, a kormánynak a GDP-érték 1 százaléka körüli pótlólagos intézkedést kell végrehajtania; ehhez például az áfa 2-3 százalékpontos emelése elégséges lenne. Ez az IMF számára is kielégítő lenne, mivel a valutaalap egyébként is áfa- és egyéb adóemeléseket szorgalmazott - áll az elemzésben.

A ház szerint mindazonáltal az IMF-program esedékes felülvizsgálata, amely a jövő héten kezdődött volna, bizonyosan késni fog, és indokolt a román befektetési eszközök iránti befektetői óvatosság.

A Barclays Capital londoni elemzői ugyanakkor azt sem tanácsolják a befektetőknek, hogy túlzottan borúsan tekintsenek Romániára. A ház szerint a román kormány megmutatta, hogy elkötelezett a költségvetési takarékosság mellett, és ha a csomagnak az alkotmánybíróság által nem kifogásolt elemét - a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentését - sikerül végrehajtani, akkor nem tűnik kivihetetlennek más olyan lépések megtétele, amelyekkel teljesíthető az IMF-fel egyeztetett hiánycél.

Az alkotmánybírósági döntés a JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői szerint sem módosítja azt a kilátást, hogy a költségvetési takarékossági intézkedéseket végül áthajtják, és az IMF/EU-program következő részletét Románia a nyár folyamán megkapja.

A folyósítás nyilván nem érkezik meg olyan gyorsan, ahogy azt román kormánytisztviselők remélték, de ha a nyáron folyósítják, akkor a késés nem lesz súlyos.

A JP Morgan elemzői szerint a pénteki fejleményeknél jóval aggasztóbb Románia szemszögéből az a növekvő kockázat, hogy Európa kettős mélypontú recesszión megy át, mivel a román gazdaság kilábalása döntő mértékben függ az euróövezeti üzleti ciklustól.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport pénteki elemzése szerint a történtek után "rendkívüli nyomás alá került" az egységes adókulcsot alkalmazó román adórendszer. A cég szerint ez egy folyamat kezdete, amely Kelet-Európában máshol is éreztetni fogja hatását, tekintettel arra, hogy az EU és az IMF egyébként is egyre inkább vizsgálja az ilyen adórendszerek kívánatosságát.

Románia IMF leminősít megszorító csomag
Kapcsolódó cikkek