Magyar gazdaság

Pesszimista klímakonferencia Németországban

Csúcselőzetes. Visszafogott várakozások közepette vette tegnap kezdetét az ENSZ kéthetes klímaügyi konferenciája Bonnban.

 A rendezvény fő célja az lenne, hogy előkészítse a tagállamok év végére tervezett mexikói csúcstalálkozóját a 2009-es koppenhágai kudarc után.

Yvo de Boer, a világszervezet klímaügyi titkárságának vezetője szerint azonban rendkívül kicsi az esélye annak, hogy 2010-es mexikói csúcson végleges egyezményt lehet elérni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről.

A 2012-ben lejáró kiotói egyezményt pótolni hivatott új megállapodásra vonatkozó javaslatot 70 ország utasította vissza, miközben a vezető fejlett és feltörekvő gazdaságok elfogadhatónak tartják. De Boer legkorábban a 2011-es dél-afrikai klímacsúcsra valószínűsíti, hogy sikerül tető alá hozni az egyezséget.

Az EU ugyanakkor annyiban módosított korábbi álláspontján, hogy a válságra tekintettel a maga által megszabott szigorúbb, 30 százalékos emiszsziócsökkentés helyett valószínűleg csak a „sima” 20 százalékosat ajánlja fel 2020-ig.

Yvo de Boer klímakonferencia
Kapcsolódó cikkek