Magyar gazdaság

Varga előkaparta a csontvázakat - Oszkó szerint lerágott csontok

Varga Mihály szerint a 2010-es költségvetésnek nem sok köze van a valósághoz; azonnali, sürgős beavatkozásra van szükség. A hétvégén a kormány rendkívüli ülésen dolgozza ki az akciótervet. A kabinet szombaton, vasárnap és hétfőn is ülésezik.

A Miniszterelnökség államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az idei költségvetésben számos súlyos valótlanság, trükk szerepel, ezért azonnal cselekedni kell.

A gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertetve Varga Mihály leszögezte: higgadtan, határozottan kell cselekedni, akciótervet kell meghirdetni. A beavatkozásnak mélyrehatónak kell lennie - jelentette ki az államtitkár.

Varga Mihály szerint a 2010-es költségvetésben több adat nagyságrenddel tér el a valóságtól, azaz nem igaz a büdzsé több tétele. A Miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertetve szombaton azt mondta: nem igazak a tervezett - így a regisztrációs, a jövedéki, a vállalkozásokhoz kapcsolódó - adóbevételek, ahogy nem igazak a költségvetési szervek kiadásaira vonatkozó számok sem, és nem történtek meg a strukturális átalakítások.

A Bajnai-kormány többek között megváltoztatta az energia-, a lakáscélú támogatások rendszerét, és a nyugdíjrendszeren is változtatott.

Az adóbevételek elmaradását egy hónappal ezelőtt már a pénzügyi tárca is jelezte: "Míg társasági adóból tavaly 144,9 milliárd forint folyt be január és április között, az idén ezen a soron csak 102,9 milliárd szerepel. Hasonló, igaz, kisebb mértékű változás van a személyi jövedelemadóban is, itt e két adat 642,3 milliárd és 609,7 milliárd. A már tavaly is mélyrepülésben lévő regisztrációs adóból az idén négy hónap alatt 9,3 milliárd érkezett, szemben a tavalyi 15,3 milliárddal, a jövedéki adóban pedig közel tízmilliárd forintos mínusz mutatkozik. Ugyanakkor evából egymilliárddal több érkezett már az államkasszába az idén, az első négyhavi áfabevétel pedig a tavalyi 597,9 milliárdról 736,3 milliárdra nőtt az adókulcsemelés hatására."

A tájékoztatón elhangzott, hogy ennek ellenére a Fidesz tartaná az idei évre tervezett hiánycélt.

A tényfeltáró bizottság vezetője kiemelte: nem igazak a közlekedési vállalatok - a BKV, a MÁV, a Malév - kiadásaira vonatkozó adatok, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, a tb-alapokra, az önkormányzatokra, az elkülönített állami pénzalapokra vonatkozó adatok sem.

Az állami vállalatok adósságairól, veszteségeiről Oszkó már tavaly kifejtette véleményét: először minden állami vállalatnak egy konszoldicációs tervet kell készítenie, hogy ne termeljék újra a veszteségeket, és csak ezek elfogadása esetén érdemes állami pénzből megsegíteni őket.

Varga Mihály kijelentette, hogy konszolidált a magyar gazdaság helyzete, nincs szó államcsődről.

A bizottság nem találta valósnak a számokat az egyik nagy áramszolgáltató vállalat felé fennálló tartozás összege és Vértesi Erőművel kapcsolatos kötelezettségek esetében sem. A Magyar Fejlesztési Banknál, illetve a Hitelgarancia Rt.-nél pedig 100 milliárd forint nagyságrendű veszteséggel kell számolni.

A pénzügyminiszter erről annyit mondott, hogy szó sincs százmilliárdos összegről: a két pénzintézettől lehívhatnak garanciavállalásokat, ám ezek együttes éves összege is legfeljebb csak 5-8 milliárd lehet.

Oszkó Péter cáfol és szereptévesztésről ír, valamint jogi lépéseket is fontolgat: "már számolni sem tudom, hány ügyvéd, jogi szakértő ajánlotta fel önkéntes és ingyenes segítségét, s javasolta, hogy lépjek, lépjünk fel az elmúlt napok azon megnyilvánulásaival szemben, amik már nem csupán jóhírnevünk sérelmét eredményezhetik, hanem az ország számára is növekvő pénzügyi károkat okoznak. Hiszen vádaskodhattak sokan korábbi választási időszakokra nézve adatmanipulációval vagy adateltitkolással, de sosem volt még annyira egyértelmű összefüggés a felmerült pénzügyi károk és a hivatalban lévő kormány hamis adatszolgáltatása, lényegében tudatos adatmanipulációja között." A távozott pénzügyminiszter szerint az ún. tényfeltáró bizottság "a csontvázakat már rég lerágott csontokból próbálja majd összeillesztgetni, azaz olyan témákból igyekszik listát állítani, amit vagy magunk mutattunk be és jeleztük, hogy költségvetési kockázataik hogyan kezelhetőek, vagy szakmailag értelmetlen, önellentmondó állításokkal igyekszik az esetleg nem szakértő közvéleményt félrevezetni."

Varga a forintgyengülést okozó nyilatkozatokra azt mondta, nem voltak szerencsések. Kijelentette, hogy a Bajnai-kormány nem mondott igazat, és a költségvetési számai nagyságrendekkel térnek el a valóságtól.  Varga azt is közölte, hogy a mai helyzetben az lehet a kizárólagos cél, hogy a tervezett hiányt tartani tudjuk.

A miniszterelnökségi államtitkár szerint ezért a tényfeltáró bizottság részjelentése alapján egy rendkívüli kormányülés kezdődik már szombat délután, amelynek célja, hogy egy olyan akciótervet dolgozzanak ki, amellyel tartható az előző kormány által tervezett, 3,8 százalékos költségvetési hiányt. Ez jelentős fordulatot jelent a korábbi fideszes nyilatkozatokhoz képest, amelyek arra utaltak, hogy az új kormány szerint jóval magasabb lesz a hiány, és elhangzottak 5-6 százalékos számok is.

Orbán Viktor a parlamenti választásokat követően, 2010. április 26-án egy nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: "tiszta vizet kell önteni a pohárba". Közölte, hogy ezért működik a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette gazdasági tényfeltáró bizottság, amelytől már két-három héten belül vár egy közbülső jelentést, hogy megismerhessék, pontosan milyen a költségvetés, az államháztartás, az ország valóságos pénzügyi helyzete.

tényfeltáró bizottság Varga Mihály költségvetés
Kapcsolódó cikkek