Magyar gazdaság

A száguldó búzaár kamatemelésre kényszerítheti az MNB-t

A magyarországi májusi-júniusi rendkívüli időjárási helyzet mellett a búza világpiaci árának rekordszintű emelkedése is hozzájárul ahhoz, hogy a harmadik negyedévben tovább romolhatnak a hazai inflációs kilátások.

Ez pedig nemcsak a lakosság terheinek növekedésével jár együtt, de az augusztusban újra ülésező MNB-t is nehéz helyzetbe állítja” – mondja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Nemcsak a hazai termelőknek kellett megküzdeniük idén a rendkívüli viharokkal és vízkárokkal, de nemzetközi szinten is jelentősen beleszólt az időjárás a mezőgazdasági termesztésbe. Oroszországban, a világ harmadik legnagyobb búzatermesztő országában a 130 éve tapasztalt legsúlyosabb aszály idén Magyarország méretű területen pusztította el a termést, de a szárazság miatt Kazahsztánban és Ukrajnában is jelentősen lecsökken a betakarítandó gabona mennyisége, miközben Kanadában a túlzott esőzések tették tönkre a terményt. „Mindezek következményeként jelenleg a búza világpiaci árának rekordszintű emelkedését tapasztaljuk, ami az elmúlt napokban 23 hónapos csúcsra került” – mondta el Horváth István.

„A búza árának emelkedése egyértelműen az élelmiszerárak emelkedését vonhatja maga után, növelve ezzel a már most sem kedvező hazai inflációs kilátásokat” – magyarázta Horváth. „Bár a tavaly júliusi áfaemelés inflációnövelő hatásának kiszűrése a harmadik negyedévben lassítani fogja az inflációt, a termelői árak növekedése miatt összességében gyorsuló inflációval számolunk. Ez pedig várhatóan a 5,25 pontos szintjének emelését teheti szükségessé, kihívás elé állítva ezzel az MNB-t” – tette hozzá a pénzügyi szakember.

Ezzel szemben az árupiacra szakosodó Solar Capital Markets szakértője lapunknak elmondta, hogy a következő két hétben egy kiadós eső visszabillentheti a búza árát, és egyébként sem valószínű, hogy az élelmiszerárakban azonnal lecsapódik a megemelkedett árfolyam.

infláció búzaár mezőgazdaság K&H Alapkezelő MNB búza
Kapcsolódó cikkek