Magyar gazdaság

Az utolsók között vagyunk

Nehezen indul be a magyar gazdasági növekedés, továbbra is Európa után kullogunk. Bár a második negyedévi egyszázalékos éves bővülés valamivel meghaladta az előzetes várakozásokat, elmarad az unió 1,7 százalékától.

Negyedéves alapon nálunk ráadásul csak stagnálás volt, míg a legtöbb európai gazdaság bővült. Régiós társaink is jóval egészségesebb teljesítményt tudtak felmutatni, mint a 2007 óta érdemi növekedésre képtelen, tavaly pedig a rendszerváltás utáni recessziót majdnem megismétlő magyar gazdaság.

A hazai növekedés motorja egyértelműen a külső kereslet, a belső piac egyelőre alig éledezik a válság okozta sokkból.

A a magas lakossági eladósodottság, illetve a bizonytalan kilátások az év hátralevő részében, de még jövőre sem engedik, hogy talpra álljon a fogyasztás.

 Szakértők emellett a külpiacokon is lassulást valószínűsítenek, újra erősödnek a W alakú recessziót jósoló hangok. Itthon kiemelkedő teljesítményt csak az ipar produkál, miközben a mezőgazdaság és az építőipar inkább visszahúzza a teljesítményt.

Még a gazdaságpolitikai fordulat is csak lassan hozhat eredményt, az éppen véget érő válság miatt egyelőre óvatosság jellemzi a magánszektort.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

w alakú recesszió GDP hazai növekedés
Kapcsolódó cikkek