Magyar gazdaság

Bizakodóbbak az amerikaiak

A Michigani Egyetem által készített bizalmi index növekedett az előző hónaphoz képest, a jövőre vonatkozó kilátásokat is jobbnak ítélik az emberek.

Az Egyesült Államokban növekedett a fogyasztók bizalma, jelenti a Michigani Egyetem. A Fogyasztói Bizalmi Index 69,6 pontra emelkedett augusztusban az előző havi 67,8 pontról.

Az indexnek két összetevője van. Az egyik a jelenlegi helyzetet vizsgálja, a másik részindex a fogyasztók jövőbeli várakozásait mutatja. A jelenlegi helyzet megítélése javult, 76,5 pontról 78,3 pontra. A jövővel kapcsolatban is optimistábbak az amerikaiak, a részindex 62,3 pontról 64,1 pontra emelkedett.

Jonathan Basile, a Crédit Suisse elemzője a Bloombergnek úgy nyilatkozott: az eredmények azt mutatják, hogy a gazdaság állapotával kapcsolatos félelmek a júliusi csúcspontot követően csökkentek.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok fogyasztói árindexe a pénteken közzé tett adatok szerint szezonális alapon júliusban 0,3 százalékkal emelkedtek, éves alapon az inflációs ráta mértéke elérte az 1,2 százalékot.

A júniusi csökkenést követően az energia árak 2,6 százalékos mértékben emelkedtek, az élelmiszer jellegű termékek árának csökkenése pedig folytatódott, ahogy a megelőző két hónapban úgy júliusban is 0,1 százalékkal zsugorodtak az ilyen jellegű termékek árai. Éves alapon az élelmiszer árak 0,9 százalékkal, a benzin ára 7,4 százalékkal, a háztartási energia pedig 2,5 százalékkal emelkedett. Az amerikai kiskereskedelmi eladások is nőttek júliusban a Kereskedelmi Minisztérium tájékoztatása szerint. 

Michigani Egyetem USA fogyasztói bizalmi index
Kapcsolódó cikkek