Magyar gazdaság

Gyengült a japán gazdaság - Kína beelőzött

A japán gazdaság növekedése 0,1 százalékra lassult a második negyedévben az első negyedévhez viszonyítva, a japán kormány hétfői közlése szerint.

A nyers - folyó áron, szezonális kiigazítás nélkül számolt - adatok szerint a második negyedévben Kína hazai összterméke 1,3369 billió dollár volt, Japáné 1,2883 billió dollár. Ezzel Kína megelőzte Japánt mint a világ második számú gazdasága az Egyesült Államok mögött. A kínai kormány hűtő intézkedései nyomán a kínai gazdaság növekedése a második negyedévben 10,4 százalékosra lassult az első
negyedévi 11,9 százalékról, rendre éves összehasonlításban.

A japán ütem éves szintre átszámolva a hazai össztermék (GDP) 0,4 százalékos növekedését jelenti. Az elemzők 2,3 százalékos éves szintre számolt ütemet jósoltak az első negyedévi 4,4 százalékos többlet után.

Az első naptári negyedévben mind az mind a költségvetési kiadásokkal ösztönzött lakossági fogyasztás táplálta a növekedést Japánban. A második negyedévre a kormányzati ösztönzés már nagyrészt kifutott, csak az export éltető ereje maradt. A japán jen a múlt héten 15 éves csúcsra drágult a dollárral szemben, úgyhogy elemzők kétlik, megmaradhat-e a japán export lendülete a továbbiakban.

 

kínai kormány japán gazdaság japán gdp
Kapcsolódó cikkek