Magyar gazdaság

Nowotny: Az euró továbbra is segíti a stabilitást

Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke a közös európai valuta fontosságát hangsúlyozta egy konferencián.

Az Alpbach-i konferencián Nowotny úgy fogalmazott: még mindig jelentős kihívások előtt ál az európai hitelezési rendszer, a reálgazdaságnak komoly akadályokat kell legyőznie. Nowotny kiemelte, hogy az EKB számára a legfontosabb cél az árstabilitás, amelynek eszköze a 2 százalék alatti ami megvalósult az elmúlt 12 évben. Az euró a stabilitás támasza, és az is marad – szögezte le Nowotny a Reuters jelentése szerint.

Az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) kormányzója szerint az alpesi országban kizárható egy újabb A rátája idén reálértékben 1,8-2 százalékos lesz, az inflációs várakozások is igen csekélyek. Ausztria ezek tekintetében túlszárnyalná az euróövezet átlagát és ez így maradna 2011-ben is. Ez év júniusában az OeNB erre az évre még 1,6 százalékos, a jövő évre pedig 1,8 százalékos GDP-növekedést jósolt. A pozitív változás a fogyasztás növekedésének köszönhető – mondta Nowotny a Die Pressének nylatkozva.


 

Nowotny EKB infláció árstabilitás euró
Kapcsolódó cikkek