Magyar gazdaság

"Talán túl őszinte" volt Orbán Kötcsén

Kötcsén, a Népszabadsághoz kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor nem titkolta: „nagy harcok” lesznek a 2011-es költségvetés körül, akár a Fidesz-frakción belül is, és lehetnek kiváló csoportok, „dezertőrök”.

Nem választási kampánybeszédet, hanem reális, „talán túl őszinte” helyzetértékelést adott Orbán Viktor szombat délután Kötcsén, a nyolcadik alkalommal megrendezett polgári pikniken – legalábbis így érzékeltették a lapnak a résztvevők.

Az elhangzottak alapján valószínűsíthető, hogy kemény intézkedésekre lehet számítani jövőre, és fideszes lobbiérdekek is sérülhetnek a 2011-es költségvetés elfogadásakor.

Az egyik résztvevő szerint a miniszterelnök a kétharmados parlamenti többség megőrzésének kiemelt jelentőséget tulajdonított, nyilván ezért is hangsúlyozta: „nagy harc” után születhet meg az új alkotmány is, amit szavai szerint „minél előbb el kell fogadni, amíg még tart a kegyelmi állapot”.

A polgári pikniken Orbán Viktor nem titkolta: „át kell építeni az egész gazdasági rendszert. A következő két-három évben – idézzük – „ezerszám, ezermilliárdszám kell forrásokat kivonnunk a magyar gazdaságból, hogy a korábban felvett adósságot törleszteni tudjuk, s valahogy megpróbáljunk kimenekülni az adósságcsapdából. S mindeközben fenn kell tartani az alacsony státuszúak és a polgári középosztály közötti szövetséget. Ez a feladvány. Ez az a keskeny palló, amin át kell menni”.

Orbán Viktor kötcse
Kapcsolódó cikkek