Magyar gazdaság

Csak az export ment meg minket

A nettó export menti meg 2010-ben a magyar gazdaságot a visszaeséstől. A fogyasztás ebben az évben is csökken - derül ki a Kopint-Tárki legfrissebb jelentéséből.

A lakosság fogyasztásának bezuhanásában hazánkat csak Románia előzte meg 2009-ben a régió hat országának viszonylatában, és 2010-ben is hasonló helyzet várható. Ebben az évben a fogyasztás a románokéval közel azonos mértékben esik vissza, míg a régiós versenytársaknál (Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Lengyelország) növekedés várható – derül ki a Kopint-Tárki jelentéséből.

A kutató mégis növekedést vár, ennek motorja pedig a dinamikusan bővülő kivitel, vagyis a nettó lesz. A trendforduló megtörtént, a gazdaság növekedésnek indult, de „robosztus GDP-bővülés” csak jövőre lesz jellemző a régióban, s hazánkban is.

„Jövőre feltehetően csak az euró bevezetésére készülő Észtország, valamint Bulgária felel meg a 3 százalékos maastrichti kritériumoknak, a régió többi országa ezt legkorábban 2012-ben teljesítheti” – olvasható a Kopint-Tárki jelentésében.

A 2010-es növekedési ütemre vonatkozó prognózisát visszavágta a kutató: 1,5 százalékról 1,2 százalékra. Az alacsonyabb bérdinamikát és a háztartások megtakarításainak növekedését jelölte meg a kutató a módosítás okának. A háztartások végső fogyasztása 2,5 százalékkal zuhanhat ebben az évben, melyet az előzőleg várt 1,5 százalékról módosított a cég. Jövőre változatlanul 3 százalékos növekedést várnak.

 

GDP háztartás fogyasztás növekedés nettó export export gazdaság recesszió
Kapcsolódó cikkek