Magyar gazdaság

Helyi adó: az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó fizetés

A vásározóknak nem kell helyi iparűzési adót fizetniük, aki pedig ideiglenesen dolgozik egy településen, annak az iparűzési adó fizetési kötelezettsége csak 60 nap után áll be, és az így kifizetett adót levonhatja az ott korábban fizetett iparűzési adóból - egyebek mellett ezt tartalmazza a helyi adókat szabályozó törvény módosítása.

 A helyi adókról szóló törvényben szabályozott ideiglenes jellegű iparűzési adókötelezettség jelenleg három tevékenységet foglal magában. Ezek: a piaci és vásározó kiskereskedelem, az építőipari tevékenység, ha annak időtartama az adóéven belül 30 napnál több, de 181 napnál kevesebb, illetve a Magyarországon székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó egyéb tevékenysége. A módosítás kiveszi a felsorolásból a piaci és vásározó kiskereskedelmet.

A hatályos szabályozás szerint, ha az építőipari tevékenység 180 napnál hosszabb az adott településen, akkor az építkezés helye telephellyé válik. Az adóévben megfizetett ideiglenes jellegű iparűzés utáni adót pedig le lehet vonni a székhely, telephely szerinti település számára fizetendő adóból.

    Az új szabályok az építőipari tevékenység végzésénél, valamint a természeti erőforrás kutatásánál, feltárásánál a 60. naptól teszi kötelezővé azt, hogy a cég a munkavégzés helyén fizessen iparűzési adót.

    Ha e két tevékenység időtartama a településen előreláthatóan 180 napnál hosszabb lesz, akkor az adózó a tevékenység megkezdésekor már eleve úgy jelentkezzen be a helyi önkormányzatnál, mint aki állandó jellegű tevékenységet végez ott. Abban az esetben, ha az ilyen tevékenység időtartama - az adózó előzetes jelzése alapján - mégsem haladja meg a 180 napot, akkor a törvényjavaslat szerint ideiglenes jellegűnek minősül, és arról a bevallást legkésőbb az adóévet követő év január 15-ig kell benyújtani.

    Ugyaneddig kell az adót is megfizetni, mégpedig a visszaélések (az adófizetés prolongálásának) elkerülése miatt, az eredeti esedékességtől számított késedelmi pótlékkal növelten.

    A módosítás arra az esetre is kitér, hogy ha az adózó az adott önkormányzat illetékességi területén már fizetett ideiglenes adót és a tevékenység-végzés időtartama a 180 napot meghaladja. Ebben az esetben a korábban már megfizetett ideiglenes jellegű adót az adóévi állandó jellegű tevékenység utáni adóba lehet beszámítani.

    A módosítás definiálja az építőipari tevékenységet végző vállalkozó fogalmát is. Az minősül ilyennek, akinek az építőipari teljesítménye (az építőipari tevékenységből származó számviteli törvény szerinti nettó árbevétele, a befejezetlen termelése, a félkész- és készterméke) a vállalkozás össz-teljesítményén belül eléri a 75 százalékot.

helyi adók adórendszer iparűzési adó orbán-kormány adótörvények
Kapcsolódó cikkek