Magyar gazdaság

Megveheti az állam a Mol ötödét

Magyarország esetleg megvenné a Surgut tulajdonában lévő Mol-részesedést, melyet a piacról finanszírozna - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Bloomberg-nek. "A kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Szurgutnyeftegáz jelenleg birtokolt pakettjét megvenné" - fogalmazott a miniszter.

Magyarország esetleg megvenné a Surgutneftegas-tól a birtokában lévő Mol-részvényeket az év végéig – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Bloomberg hírügynökségnek.

A legnagyobb közép-európai olajtermelő vállalat részvényeinek megvásárlását Magyarország a piacról finanszírozhatná – húzta alá Fellegi.

A Surgut kész eladni a 21,2 százalékos MOL részesedését - nyilatkozta Oroszország negyedik legnagyobb olajvállalata a Reutersnek.

A kormány vásárlása igen drága mulatság lenne: 460 milliárd forintba (2,3 milliárd dollár) kerülne – tegnapi záróárfolyamon számolva - a 21,2 százalékos részesedés, mely jelenleg a Surgutneftegas tulajdonában van.

„Úgy gondoljuk, hogy hasznos lenne az államnak, ha a MOL részvényesévé válna” – mondta Fellegi Tamás. Nem aggódom az ehhez szükséges pénzeszközök miatt” – tette hozzá.

A minisztérium pontosít

"Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette, hogy az Orosz Föderáció és a Magyar Köztársaság képviselőinek tárgyalásán a felek komplexen, egy egészként kívánják kezelni az energetikai szektor kérdéseit, ennek kereteit lehetőség szerint – a miniszterelnöki csúcstalálkozó függvényében – az év végéig kívánják rögzíteni" - olvasható a szaktárca közleményében.

"Az energetikai csomag egyik eleme Szurgutnyeftegáz MOL Nyrt.-ben lévő részvénypakettje, amellyel kapcsolatban a miniszter kifejtette: a kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Szurgutnyeftegáz jelenleg birtokolt pakettjét megvenné. A magyar állam továbbra sem tárgyal az orosz vállalattal annak MOL részvényeinek megvásárlásáról" - áll a minisztérium közleményében.

A Mol-papír húzta a BUX-ot

A Mol a nap folyamán 0,12 százalékos pluszban járt, a hír megjelenése után 1,32 százalékos pluszba váltott a 21 ezer forintra erősödött.

A Bloomberg hírügynökség emlékeztet: a Surgutneftegas 1,4 milliárd euróért (2 milliárd dollár) vette meg az OMV-től a MOL részvényeket 2009 márciusában. Azóta a Mol részvények ára megduplázódott, ebben az évben 24 százalékot emelkedett a részvények ára.

Közben a Mol árfolyama 2,62 százalékos emelkedésbe került, 21270 forintra erősödött délután 3 óra előtt, mely teljesítménnyel pluszba rántotta a BUX-ot.

Az Index úgy tudja, hogy az állami tulajdonszerzésről már megszületett az elvi megállapodás, a pontos árról azonban még nem.

Biztos lesz megállapodás, csak az időzítése homályos. Ez a Bloomberg nyilatkozat adott volna támpontot az időzítésről. A módosítás miatt azonban marad a bizonytalanság – kommentálta a hírt a lapnak egy neve elhallgatását kérő piaci elemző. Szerinte az üzlet jelenleg csak az eladónak jó. A Szurgut 2009 tavaszán részvényenként 87 dollárért vette meg a Mol a papírokat, mai záróáron részvény 108 dollárba kerül. A bolton 24 százalékos hasznot könyvelhet el az orosz fél, ha lesz adásvétel, ez évesítve 15 százalékos hozamot jelent, ami igen jó.

Energiafüggőség

Magyarország 80 százalékban földgázbehozatalra szorul – írja a Bloomberg. Az importfüggőség diverzifikálása hangsúlyos kérdés: Magyarország támogatja az tervét, a Nabucco-t, az orosz Déli Áramlatot, és az AGRI projectet is, mely Románián keresztül juttatná el a gázt hazánkba.

Fellegi Tamás a Világgazdaságnak szeptember végén elmondta: "A kormány stratégiai szándéka az, hogy növelje az állam szerepét a gazdaságban, s ebbe beleértjük az állami tulajdon megtartását, erősítését is.”

Fellegi hozzátette: "Az orosz fél kérésére napirenden van a Szurgutnyeftyegaz részvényhányadának kérdése, ám nem tárgyalunk a megvételéről az orosz céggel. Az utóbbiról felröppentek hírek, ám ezeket cáfoltuk. Az orosz kormánnyal viszont egyeztetünk a Szurgutnyeftyegaz Molban meglévő tulajdonjogáról."

Szakértői vélemény

Makrogazdaságilag jelentős hatása nem várható, ha a kormány mégis a Mol-csomag megvásárlása mellett döntene, és a piacról tudná finanszírozni azt, mondta el Barcza György, a K&H Bank szakértője a Világgazdaságnak. Ha megszületne a megállapodás a kivásárlásról, egyrészről ugyan lenne a kiadás, de az értékpapírok az állami vagyont gyarapítanák így nem jelentkezne jelentős változás.

Azonban még kérdés, hogyan oldaná meg a kormány az üzlet finanszírozását, ha sikerülne piaci forrásokat szereznie akár úgy is megoldható lenne a Szurgut kivásárlása, hogy az ne terhelje az államadósságot.

tulajdon Mol részesedés Surgut Fellegi Tamás
Kapcsolódó cikkek