Magyar gazdaság

Varga László: populista és demagóg a kormány

Ellenzik a fűnyíróelv szerinti létszámleépítést a közszférában a munkavállalói érdekképviseletek és hiányolják, hogy a kormány nem a feladatokhoz igazítja létszámot.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke váratlannak ugyan nem nevezte Matolcsy György szombati bejelentését a közszférában várható 25-30 ezres létszámcsökkentésről, ám úgy vélte, hogy az ellentétes a kormányzópárt választási kampányában elhangzottakkal.

Az MTI-nek populistának és demagógnak nevezte, hogy a kormány elődeihez hasonlóan nem végezte el a feladatainak felmérését és nem azokhoz igazítja a költségeket, csak a létszámleépítésre koncentrál. Megalapozatlannak nevezte a szakszervezeti elnök a nemzetgazdasági miniszter 25 ezres becslését a közszférában várható természetes fogyás mértékére. Úgy vélte, hogy a emelésével a természetes fogyás lassult, ráadásul a feladatok "nem fogytak el természetesen". Nincs összhang a feladat és a létszám között - hangsúlyozta.

Varga László attól tartott, hogy illúzió marad a kormánynak a foglalkoztatottság növelésére tett ígérete. "A kormány hazudik" - mondta, kiemelve, hogy Orbán Viktor 1990-es kijelentését idézi.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szombaton az MTI-nek elmondta: feszültséget okozhat, hogy a költségvetési hiány tartásának kényszere mellett a személyi-jövedelemadó (szja) rendszer egy nagy "lyukat" eredményezett a bevételi oldalon. Hozzátette: az MSZOSZ szerint az adóteher rosszul van elosztva, és a költségvetés mellett a jövedelmek elosztásában is feszültséget okoz.

A keletkezett "lyukat" a kormány a várt 3 százalékos gazdasági növekedéssel kívánja "betömni", azonban az MSZOSZ nem látja a alapjait. Pataky Péter úgy vélekedett: az változások nem élénkítik a gazdaságot, így talán a 3 százalékos gazdasági növekedés a költségvetés legbizonytalanabb száma.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a 3 százalékos hiánycél tartása közös érdek. Az inflációt növelhetik a szektorális különadók, talán ez is az oka annak, hogy a kormány az eredetileg tervezettnél magasabb, 3,5 százalékos inflációval számol jövőre - mondta az elnök.

A kiadási oldalon a kormány a közszférában történő létszámcsökkentéssel tervez spórolni, azonban nem szerencsés a fűnyíróelv alkalmazása - mondta Pataky Péter. Hozzátette: a feladatokhoz kellene a létszámot igazítani, nem pedig "kimondani egy százalékot". Emlékeztetett: a közszférában a bérek három éve be vannak fagyasztva, egy létszámcsökkentés forrást teremthet a bennmaradók jövedelmének emelésére.

A költségvetés egyensúlyát az ideiglenesen bevezetett különadók biztosítják, amelyeknek az növekedése mellett az a veszélye, hogy sok helyen foglalkoztatás-csökkenéshez vezethetnek - vélekedett Pataky Péter.

leépítések Varga László szakszervezetek Pataky Péter költségvetés
Kapcsolódó cikkek