Magyar gazdaság

Bázisolajat adtak el dízelként - Tíz évet is kaphatnak

Úgynevezett bázisolajat adott el üzemanyagként két szegedi társaság, ezzel több mint félmilliárdos adót „takarítottak meg” maguknak. Az elkövetők akár tíz évet is kaphatnak.

A gyanú szerint a két társaság 2005-2006-ban több mint 3 millió liter bázisolajat szerzett be egy lengyel honosságú olajfinomítótól. A bázisolaj – önmagában a kenőanyaggyártás egyik alapanyaga, illetőleg szokásosan fém megmunkáláshoz használatos adalék – jövedéki termék, azonban 0 %-os a rá kivetett jövedéki  Főbb jellegzetessége, hogy a gázolajnál könnyebb párlat, azonban akár önállóan, akár gázolajjal keverve dízelüzemű járművek meghajtására alkalmas.

Az elkövetők a Lengyelországból beszerzett bázisolajat az M5-ös autópálya lajosmizsei parkolójáig vitték, majd a szállítmányt Kecskemét környéki településeken üzemanyagként értékesítették. Az ügylet leplezésére hamis fuvarokmányokat készítettek, amelyeken úgy dokumentálták az eseményeket, mintha a bázisolajat egy belga cég vette volna meg és szerb, bosnyák szállítóeszközökkel Szlovéniába szállította volna tovább.
 
Az ügyben kihallgatott négy gyanúsított jövedéki adónemben 375 millió forint, míg általános forgalmi adónemben 205 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.
 
A nyomozó hatóság ezért a napokban üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett visszaélés jövedékkel bűntette, míg általános forgalmi adónemben különösen nagy mértéket meghaladó adócsalás megalapozott gyanúja miatt terjesztett elő vádemelési javaslatot. Az előbbi bűncselekmény büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjed, míg az utóbbié 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

bázisolaj jövedéki adó dízel
Kapcsolódó cikkek