Magyar gazdaság

Index: Kopits egy személyben lehet a Költségvetési Tanács

Hiba csúszott a Költségvetési Tanácsot érintő hétfőn elfogadott törvénybe – írja az Index. Az Orbán-kormány vissza akarta hívni a Költségvetési Tanács mindhárom mai vezetőjét, de pontatlanul szövegezték meg a hétfőn elfogadott törvényt. Így csak két tagot tudnak leváltani, az elnököt nem tudják visszahívni. Januártól így valójában két tanács lesz, ha az államfő aláírja és kihirdeti a törvényt.

A törvény szerint a mostani KT háromból két tagjának (Oblath Gábornak és Török Ádámnak) mandátuma a hétfői törvény kihirdetésének napján megszűnik - írja az Index. A harmadik tagot, az elnököt, Kopits Györgyöt azonban nem hívhatják vissza. A törvény szerint a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által kinevezett tagjának megbízatása megszűnik, .... a köztársasági elnök általi visszahívással ....”

Kopits Györgyöt azonban nem a köztársasági elnök nevezte ki, hanem csak jelölte a posztra, és az Országgyűlés választotta meg.  Így pedig az elfogadott törvény valójában nem teszi a KT jelenlegi elnökét.

A hírportál felhívja a figyelmet arra is, hogy ha Schmidt Pál ilyen formában aláírja a törvényt, két költségvetési tanácsa lesz az országnak, az egyik Kopits György egy személyben, illetve a Fidesz által delegált tagokból álló.

Költségvetési Tanács Oblath Gábor Schmidt Pál Török Ádám Kopits György
Kapcsolódó cikkek