Magyar gazdaság

Pápai dekrétum a pénzmosás ellen

XVI. Benedek pápa csütörtökön ismertette azt az intézkedéscsomagot, amelynek célja a pénzmosás elleni küzdelem; a pápai rendelet hivatott szabályozni a Vatikán pénzügyi intézményeinek tevékenységét, ami által átláthatóbbá és követhetőbbé válnak a Szentszék pénzügyi tranzakciói.

A jövő év április 1-jén életbe lépő intézkedéscsomag egyik legfontosabb része, hogy a Szentszék saját pénzügyi felügyeletet hoz létre, amelynek feladata, hogy nyomon kövesse a Vatikán valamennyi pénzmozgását, és kiszűrje a gyanús ügyleteket. Ezen kívül a katolikus egyházfő rendeletében szigorú szabályokat fektetett le a pénzmosás megelőzése és elhárítása, illetve a terrorizmus finanszírozása témájában is.

Az intézkedések kiterjednek a büntetésekre is: a pénzmosás 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, csalásért hat évig, közpénzek hűtlen kezeléséért 4 évig terjedő elzárás jár, és pénzbírsággal büntethető a tőkepiaci befolyásolás, a bennfentes kereskedés.

A felügyelet létrehozatalára azt követően került sor, hogy a Vatikán pénzügyeit intéző "kvázi bank", az IOR (Vallási Műveletek Intézete) elnöke, Ettore Gotti Tedeschi, és a bank egyik igazgatója ellen szeptemberben vizsgálatot indított a római ügyészség, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a bank pénzmosásban vett részt. Az olasz pénzügyőrség le is foglalt 23 millió eurót a bank egyik számláján. Több mint egy éve keringenek olyan hírek, amelyek szerint az olasz nyomozóhatóságok vizsgálják a vatikáni bank több millió euró értékű tranzakcióit, hogy nem pénzmosás rejlik-e mögöttük.

    Az IOR-nál nagyjából egy évvel ezelőtt hajtottak végre vezércserét: ekkor került az elnöki székbe Ettore Gotti Tedeschi, aki a pénzügyi etika szakértője, s éppen azért esett rá a választás, hogy rendet teremtsen a bank számláinak dzsungelében.

dekrétum Vatikán pénzmosás Benedek pápa
Kapcsolódó cikkek