Magyar gazdaság

Bajban az önkormányzatok

Kisegítik ugyan őket, de a pályázati pénzek csúszhatnak a Jógazda Takarékpénztár összeomlásával

Szegény embert az ág is húzza: nagy többségükben Magyarország legelmaradottabb kistérségéből, Abaúj-Hegyköz vidékéről kerülnek ki azok az önkormányzatok, amelyeknek több tízmillió forintja fagyott be a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztárnál. Az állami beavatkozásnak köszönhetően egy hét késéssel mindenhol ki lehet fizetni az önkormányzati fizetéseket és segélyeket, azonban a pályázatokra szánt források csúszhatnak. Ez pedig jelentős időzavarba sodorhatja az érintett településeket.

Az önkormányzatok helyzete azért speciális, mert a hitelintézet összeomlásakor az ő betéteik nem voltak biztosítva. Súlyosbítja a problémát, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete éppen január 3-án, két nappal azelőtt vonta vissza a Jógazda működési engedélyét és kezdeményezte a felszámolást, hogy esedékes lett volna a segélyek kifizetése. A támogatásoknak 4-én kellett volna megérkezniük az államkincstártól az önkormányzati számlákra, ez azonban már nem történt meg.

Ez pedig különösen égető probléma, mivel a legtöbb bajba került település a legszegényebb magyar városok és falvak közé tartozik. Pontos információ ugyan nincs arról, mely önkormányzatok tartották vagyonukat a Jógazda Takarékpénztárnál, de az MTI-Eco tizenkét érintett helyről számolt be, információink szerint ezek között van Hidasnémeti, Tornyosnémeti, Pányok, Zsujta, Garadna, Gönc és Abaújvár. A hét nevesített település közül hat az Abaúj-Hegyközi kistérségben fekszik – a Jógazda központja is ott van. Sőt, a takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója, Bánszkyné Szepesi Éva épp a szintén bajba jutott Gönc polgármestere; őt nem tudtuk elérni.

Az önkormányzatok közül több is felvette már a kapcsolatot a Magyar Államkincstárral, illetve a Belügyminisztériummal, és meg is kapták a lehetőséget a gyorsított eljárású hitelintézet-váltásra. Ez azért volt különösen fontos, mert e nélkül csupán tavasszal lehetne rendezni a helyzetet. Az államháztartás működéséről szóló rendeletek szerint ugyanis kizárólag a hónap fordulóján lehetséges váltani, viszont ezt legalább harminc nappal korábban be kell jelenteni. Vagyis legkorábban március elsején mehettek volna a települések új hitelintézethez, addig pedig minden kifizetés bennragadt volna. Így azonban néhány helységben csütörtökön már alá is írták az új szerződést.

Ilyen például Tornyosnémeti, ahol a gyorsított eljárásnak köszönhetően öt-hat nap csúszással, a jövő hét elején kifizethetnek minden támogatást. Mint Cservákné Barnóczki Melinda jegyző elmondta, ez viszonylag alacsonyabb összeget, 2,24 millió forintot jelent, amelynek nagyobb része szociális támogatás. Azonban a helyzet jóval súlyosabb is lehetett volna, az volt a falu szerencséje, hogy több projekt utófinanszírozása még nem érkezett meg, így azok nem is ragadhattak benn.

Éppen ez okozhat komoly problémát a szomszédos Hidasnémetiben, amely több mint tízmillió forintjához nem fér hozzá – ennyi kötött pályázati forrásuk volt. Az elsődleges ugyanis a magánszemélyek kifizetéseit biztosítani – mondta Tóthné Kotány Beáta jegyző. Ez az önkormányzat ötven állandó dolgozójának, valamint 20-30 közcélú munkásnak a fizetését érinti, mintegy nyolcmillió forint értékben. A pályázatok befejezési határidejét viszont így nem lehet tartani, emiatt tárgyalásokat kezdeményeznek az állammal és a többi illetékes szervvel a határidők meghosszabbításáról vagy egyéb megoldási lehetőségekről. A helyzet véglegesen az év második felében rendeződhet a jegyző szerint.

Gönc is azon települések egyike, ahol már alá is írták az új hitelintézeti szerződést. Barcsák-Nagy Beáta Dóra jegyző tájékoztatása szerint ez mintegy 22 millió forint kifizetését teszi lehetővé a kétezres kisvárosban. Ebből a munkabérek összege tízmillió feletti, a segélyek összesen körülbelül kilencmilliót tesznek ki, közmunkára pedig valamivel több mint hárommilliót kell kifizetniük.

Nincs összefogás

A legtöbb település önállóan intézi az ügyeit, a földrajzi közelség ellenére sincs komoly kistérségi összefogás. Ahogy Tornyosnémeti jegyzője elmondta: a polgármesterek tudnak egymás problémáiról, de legfeljebb a hitelintézeteknél látták egymást tárgyalás vagy szerződéskötés közben.




takarékpénztár önkormányzatok megtakarítás betétek jógazda
Kapcsolódó cikkek