Magyar gazdaság

Csaba László: Büntetésben van Magyarország

Az infláció lassulását és a foglalkoztatási helyzet enyhe javulását várja 2011-től Csaba László.

A hiánycél teljesülése mellett Csaba László arra számít 2011-ben, hogy az valamelyest lassul. Ez a közgazdász szerint négy százalék körül lehet majd, a hatósági árak korlátozása és egyéb intézkedések ellenére.  A foglalkoztatás helyzete viszont még nem javul jelentősen, mert ez csak akkor változhat, ha a gazdaság élénkül, amire 2012-től lehet számítani - szögezte le.

A közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: idén alapvetően a nemzetgazdasági egyensúly megőrzése a cél, és ez minden mást maga alá rendel.

Csaba László úgy vélekedett, hogy az idei évre kitűzött hiánycél nagyon szigorú és feszes. Az igazi kérdés viszont, hogy 2012-13-ban is össze tudunk-e állítani ilyen fegyelmezett állampénzügyi tervet, és azt képesek leszünk-e megvalósítani. Ahhoz azonban, hogy minderről érdemben lehessen beszélni, a 2011-es céloknak kell teljesülniük, tekintettettel a bennük levő elemek megismételhetetlenségére - tette hozzá.

A 2011-es költségvetés hatásairól a közgazdász elmondta: idén alapvetően a nemzetgazdasági egyensúly megőrzése a cél. Ez minden mást maga alá rendel, miként azt több hazai közszereplő is hangsúlyozta már. Ráadásul arról az unió képviselői, illetve a nemzetközi piaci szereplők is egyértelműen nyilatkoztak, hogy az előző időszak hiteltelensége és a rossz adósságállomány miatt bizonyos értelemben büntetésben vagyunk - emlékeztetett Csaba László.

Figyelnek minket, ezért nem engedhetünk meg magunknak olyasmit, amit mások megtehetnek. A szavahihetőségünket pedig azon mérik majd le, hogy sikerül-e az ígért hiánycélt elérnünk - szögezte le a közgazdász.

foglalkoztatás cssaba lászló infláció orbán-kormány költségvetési egyensúly
Kapcsolódó cikkek