Magyar gazdaság

Die Welt: Barroso csöndben megszorongatja Orbánt

A magyar miniszterelnök tovább provokál címmel közölt brüsszeli tudósítást pénteki számában a Die Welt, megszólaltatva a luxemburgi külügyminisztert is, aki a médiatörvény kapcsán cselekvésre hívta fel az Európai Bizottságot.

A német konzervatív újság brüsszeli tudósítója, Christoph B. Schiltz röviden beszámolt a médiatörvény súlypontjairól, így a kizárólag kormánypárti tagokból álló médiahatóság létrehozásáról és a törvényt megsértő médiumokra váró, 720 ezer euróig terjedő bírságról. Mint írta, az új jogszabály "jelentősen erősíti az állam befolyását és cenzúrázási lehetőségét a médiával szemben".

A német újságíró - diplomatákra hivatkozva - tudni véli, hogy az Európai Bizottság elnöke pénteki budapesti látogatása alkalmával "a színfalak mögött élesen bírálni fogja a magyarok eljárását. Kifelé ugyanakkor még meglehetősen barátságos arcot vág a brüsszeli hatóság. Barroso - akinek személyes viszonya Orbánhoz a lap szerint feszült - még mindig abban reménykedik, hogy Orbán erősebb külső nyomás nélkül is beadja a derekát" - írta Schiltz.

 

Európai Bizottság médiatörvény Barroso Die Welt
Kapcsolódó cikkek