Magyar gazdaság

Megbuktathatja a különadókat az EU

Brüsszel több különadót is kifogásolhat: a telekommunikációs adó uniós irányelvet sért, míg a kiskereskedelmi szektorra kivetett adó a multinacionális vállaltok EU-nak írt levele miatt lehet érdekes, és azon dokumentumok miatt, melyet a levélhez csatoltak.

A telekommunikációs sérti az uniós irányelvet – nyilatkozta az Index-nek neve elhallgatását kérő szakértő. A telekommunikációs adó uniós direktívát sért: a kivetett adót csak a szektor szabályozására lehet költeni, melynek arányosnak, objektívnek és átláthatónak kell lenni. A magyar különadó meghaladja a szabályozási változtatások előkészítését és levezénylését, és a kormány nem is erre fordítja a bevételt, hanem a költségvetésbe vándorolnak a pénzek – írja az Index. Az, hogy a telekommunikációs adó irányelvet sért, korábban is tudható volt.

Az Európai Bizottság (EB) már eljárást indított Franciaország és Spanyolország ellen, „mert ott az uniós irányelvet valószínűleg sértő telekomadó-szabályozást vezettek be”, ezért a magyar kormány kutyaszorítóban van – fogalmaz az Index.

A kiskereskedelmi adó is elbukhat Brüsszelben, bár konkrét szabályozás nincs ennek kapcsán. Azonban a különadóval sújtott multinacionális cég levelet küldött Brüsszelnek, melyben kifogásolták a különadót. Az Index információja szerint a nem hivatalos fázisban van a vizsgálódás.

A cégek a levél mellé több parlamenti bizottsági jegyzőkönyvet is csatoltak, és kormánypárti politikusok nyilatkozatait is, melyek arról tanúskodnak, hogy a magyar láncok helyzetbe hozása a hipermarketadó egyik fontos célja – áll az Index cikkében, egy neve elhallgatását késő forrásra hivatkozva. A bankadóval is hasonló aggályok merülhetnek fel: a külföldi cégek negatív diszkriminációja hasonlóan valósul meg, de itt kicsi a támadási felület – mondta a forrás.

válságadó különadó telekom adó eu irányelv EU kiskereskedelmi adó bankadó
Kapcsolódó cikkek