Magyar gazdaság

Rémes évek elé néznek a britek

Mervyn King, a Bank of England elnöke szerint megszorításra van szükség a bérek terén. A jelenlegi magas infláció ráta elkerülhetetlen, mert az Egyesült Királyság gazdasága igazodik a magasabb alapanyagárakhoz és így versenyképesebbé válik.

Szerinte az inflációs ráta a következő hónapokban 4-5 százalékra emelkedik, mielőtt erőteljesen csökkenne 2012-től. Mervyn King nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a globális alapanyag- és energiaárak tovább emelkednek.  Szerinte a magas nagy-britanniai inflációs ráta – amely decemberben 3,7 százalékra emelkedett, meghaladva a bank 2 százalékos célkitűzését – három tényezőnek volt betudható: A magasabb importáraknak, a font gyengeségének, az energia és más alapanyagok drágulásának, és az áfa-emelésének - tudósít a Myfinances.

"Sokkoló, borzalmas" – többek között ilyen jelzőkkel illették a közgazdászok King bejelentését. Mint arról beszámoltunk, a britek átlagkeresete az idén, reálértéken számolva valószínűleg nem lesz magasabb a hat évvel ezelőttinél, és ilyesmire az utóbbi kilenc évtizedben nem volt példa - beleértve a II. Világháborút is. Mervyn King , a Bank of England kormányzója - aki kedd este, egy üzleti rendezvényen tartott helyzetértékelést - a fő tényezők között említette a gyengülő font által is erősített importált inflációt. King szerint 2007 eleje óta a fontban mért nyersolajárak 110 százalékkal, a földgázárak 130 százalékkal emelkedtek.

A jegybanki vezető szerint a pénzügyi válság elhatalmasodása után bekövetkezett fontgyengülés, az ezáltal is erősített energia-áremelkedés, valamint a költségvetési konszolidációs intézkedések részeként idén januártól megemelt áfakulcs együtt évi 3 százalékponttal növeli az inflációs rátát.

Londoni pénzügyi szakelemzők szerint a vártnál sokkal rosszabb teljesítményadatok nyomán egyáltalán nem zárható ki az újabb a brit gazdaságban. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a statisztikai hivatal adatismertetése után kiadott gyorselemzésében azt írta, hogy a tavalyi negyedik negyedévben kiesett aktivitás egy részét a brit gazdaság az idei első három hónapban valószínűleg behozza, ám Nagy-Britannia technikai értelemben ezzel együtt is visszasüllyedhet a recesszióba - vagyis elképzelhető két egymást követő negyedévben a gazdasági teljesítmény csökkenése -, nem utolsósorban az idei áfaemelés és annak fogyasztási hatásai miatt.

Bank of England áremelés infláció Mervyn King drágulás bércsökkenés
Kapcsolódó cikkek