Magyar gazdaság

Spanyolország bedőlése magával rántja az eurót is

Az Európai Uniónak nincsenek pénzügyi tartalékai arra az esetre, ha Spanyolország sem tudná házon belül rendezni az elhatalmasodó államadósságát, s ha ez bekövetkezik, az az euró végét is jelentheti – hangsúlyozza a Nobel-díjas Christopher Pissarides.

A London School of Economics neves üzleti iskolán oktató Pissarides egy pekingi szakmai fórumon szerint a dél-európai ország csődveszélye végzetes következményekkel járhat, amely az euró, mint közös valuta végét is jelentheti.

Spanyolország csütörtökön tartja kötvényaukciója, amely egy jó tesz lesz a befektetők ország iránti bizalmát illetően. Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnöknek az a célja, hogy bebizonyítsa a befektetők felé, hogy az ország képes a megszorításokkal fedezni az államadósságot, s kezelni a magas munkanélküliséget.

„Ha Spanyolország is a görögök és az írek sorsára jut, nem hiszem, hogy lesz az uniónak tartaléka arra, hogy fedezze azt a mentőcsomagot, amelyre a több tízmillió lakosú ország szorulna” – mondja Pissarides.

Pissarides 2010-ben Dale Mortensennel és Peter Diamonddal közösen megosztva kapta a közgazdasági Nobel-díjat  a egyedi modellezéséért, amelyben a kereslet (betöltetlen állások) és a kínálat (munkát keresők) nem találnak azonnal egymásra, hanem egy egyszerű sztochasztikus folyamat hozza össze őket.

Ha Spanyolország sem tud egyedül megbirkózni az államháztartási gondokkal olyan mennyiségű forrásokra lesz szükség, amelyet az unió nem fog tudni saját zsebből finanszírozni, így vélhetően egy harmadik fél segítségére lesz szükség. A közgazdász szerint a döntéshozók ehelyett sokkal mélyrehatóbb megoldást fognak választani, mint például Spanyolországban ismét visszahozzák a pesetát.

Az euró 1,297-ről 1,299 dollárra emelkedett Tokióban annak a hírnek a hatására, hogy esetleg Kína vagy Japán segítene az Európai Unión.

mentőcsomag Portugália peseta Spanyolország Pissarides euró
Kapcsolódó cikkek