Magyar gazdaság

Csak óvatosan a hamburgeradóval!

Több országban is vetnek ki különadókat az egészségtelen élelmiszerekre - mondta a PricewaterhouseCoopers cégtársa azzal kapcsolatosan, hogy kiszivárgott információk szerint a magyar kormány is hasonló lépést tervez.

Lőcsei Tamás  körültekintően kell eljárni az ilyen adók bevezetésekor, ugyanis több tanulmány is kimutatta, hogy az élelmiszerek ára sokkal jobban befolyásolja a fogyasztást, mint az élelmiszer egészségre gyakorolt hatása.
 
Az Egyesült Államokból indult az az ötlet, hogy bizonyos élelmiszereket a kevésbé egészséges kategóriába soroltak be, és ennek megfelelően különböző adókat vetettek ki rájuk. Jelenleg is több államban vannak érvényben ilyen adók - mondta az InfoRádiónak a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Lőcsei Tamás hangsúlyozta: ahány ország, akkora ennek az adónemnek a mértéke, amely az egészen minimálistól a két-három százalékig terjed. Óvatosan kell bánni ezzel, mert több tanulmány is rámutatott: jelentős hatással lehet ez a fogyasztásra.

Az élelmiszer ára ugyanis sokkal jobban befolyásolhatja a fogyasztást, mint az informáltság az adott élelmiszernek az egészségre gyakorolt hatásairól - fűzte hozzá a szakértő, aki elmondta azt is, hogy egy tanulmány szerint két százalékos 25 százalékkal vetheti vissza az adott termék fogyasztását.

Kiemelte, hogy amikor az Egyesült Államokban a telített zsírt tartalmazó ételekre különadót vetettek ki, a szintén egészségtelen sós élelmiszereket kezdték el vásárolni. Nagyon körültekintően kell eljárnia a kormánynak és a jogalkotóknak - hangsúlyozta.

hamburgeradó adórendszer fogyasztási adó Orbán-csomag
Kapcsolódó cikkek