Magyar gazdaság

Szaúd-Arábia is fél - A király megemelte a fizetéseket

A szaúdi király 15 százalékos fizetésemelést és munkanélküli támogatást vezetett be, ami eddig nem létezett soha az országban. A király tarthat attól, hogy az országra is tovább terjedhetnek a zavargások.

Kevés az esélye, hogy Szaúd-Arábiára is átterjed a közel-keleti válság, a szaúdi Abdullah király talán ezzel nem ért egyet. A király szerdán egy csomagot fogadott el, melynek hat fő tétele van.

Az ingatlanalapnak 40 milliárd rijádot adott (10,6 milliárd dollár), az otthonteremtésre fordítható költségvetési pénteket 15 milliárd rijáddal dobta meg a király (8 milliárd dollár), és 30 milliárd rijádot adott a Saudi Credit Bank-nak.

A király megemelte a fizetéseket is 15 százalékkal, és a munkanélkülieknek egy éven keresztül álláskeresési támogatást nyújtanak. A szakmai bizottságokat sem hagyták ki: 10 milliárd rijádot kapnak.

A szaúdi király félelme érthető, ha tudjuk, hogy az állam bevételeinek 75 százaléka az olajra alapul, az exportbevételek 90 százaléka az olajból származik. A majdnem felét pedig az olajipar teszi ki.

A Financial Times Alphaville azt írja, hogy a szaúdi kormány első alkalommal adott munkanélküli támogatást a polgároknak.

Az FT szerint nem elsősorban szociális-gazdasági okai vannak a mostani közel-keleti válságnak, azonban egyes elemzők szerint az egyiptomi lázadások sem lettek volna olyan hevesek, ha az emberek nem lettek volna elégedetlenek a gazdasági helyzettel (nem éheztek volna).

Király Líbia olaj szaúd arábia export
Kapcsolódó cikkek