Magyar gazdaság

Mégis 190-es frankárfolyammal mentené a kormány a hiteleseket?

Ismét felröppentek a piaci pletykák, mely szerint a kormány végül 190-es árfolyamon rögzítheti a frank és forint árfolyamot a bajba jutott devizahiteleseknek (ingatlanra felvett hitellel rendelkezőknek) – írják hírlevelükben az Equilor elemzői.

Emellett szóba került az a lehetőség is, hogy 5 éves időtávon további 2-3 százalékpontos kamattámogatást kapnának a hitelfelvevők. Az Equilor szerint a hír pozitívan hathat az OTP és az FHB papírjaira, bár a konstrukciót már korábban is meglebegtették, miközben a pontos részletek továbbra is homályosak.

A frank pillanatnyi árfolyamát itt megtekintheti!

Mint azt korábban megírtuk, március elején röppentek fel azok a sajtóértesülések , miszerint ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené a svájci frank árfolyamát az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől. Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kell fizetniük a mentőövet, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új gyűlik össze.

Az árfolyamrögzítés a bankoknak okozhat problémákat, rajtuk egy devizapiaci ügylettel segítene a kormány. A terv, ha megvalósul, komoly költségvetési pénzeket nyelhet el. A Magyar Bankszövetség akkori nyilatkozatai szerint semmilyen szakértői anyagot nem kapott, így nem is egyeztetett a sajtóban megjelent, a frankhiteleseket segítő, a svájci frank törlesztési árfolyamát befagyasztó esetleges kormányzati elképzelésekről.

forint devizahitel törlesztőrészlet Bank frnak pénzügy árfolyamrögzítés Magyar Bankszövetség
Kapcsolódó cikkek