Magyar gazdaság

Megregulázná a településeket Varga - rajtuk ment el a hiánycél

A tervek szerint a jövőben egy állami intézményen, az Államadósság Kezelő Központon (ÁKK) keresztül vehetnek majd fel hiteleket az önkormányzatok.

A cél Varga szerint az, hogy a hitelfelvétel olcsóbb és a költségvetés számára átlátható legyen - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csütörtöki budapesti rendezvényén.

Az államtitkár a tervezett intézkedést részben azzal indokolta, hogy a 2010-ben a tervezett 3,8 százalékos arányos államháztartási hiány, azért nem teljesül, mert a kormányzati szektor 3,3 százalékos hiányához az önkormányzati szektor 0,9 százalékos deficitet tett hozzá, így 4,1-4,2 százalék lehet a végleges eredményszemléletű hiány. 2009-ben 4,4 százalék volt az eredményszemléletű deficit.

A cél az, hogy az önkormányzatok csak olyan hitelt vegyenek fel, amellyel beruházást finanszíroznak, és a beruházás majd többletbevételt hoz az önkormányzatnak - mondta Varga Mihály, hozzátéve: Nagy Britanniában is egy központi szervezet veszi fel az önkormányzati kölcsönöket - fűzte hozzá.

államháztartási hiány Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége önkormányzat hitel Varga Mihály ÁKK
Kapcsolódó cikkek