Magyar gazdaság

Vége a költekezésnek: Alkotmányba égetik a maximális államadósságot

A 2012-ben életbelépő új alkotmányban 50 százalékban maximálnák a GDP-arányos államadósság mértékét. A kormányzati tervek viszont arról szólnak, a ciklus végére 65 százalék körülire csökkentik az államadósságot. Az alkotmány előkészítésben részt vevő Gulyás Gergely fideszes politikus azt mondta, átmeneti szabályok lesznek az 50 százalék eléréséig - tudósít az InfoRádió.

Az elmúlt év nyolc év tanulsága az, hogy szükséges megalkotni egy olyan szabályozást alkotmányos szinten, ami gátat szab a költekezésnek - mondta az InfoRádiónak Gulyás Gergely fideszes parlamenti képviselő annak kapcsán, hogy a 2012-ben életbelépő új alaptörvényben 50 százalékban maximálnák a GDP-arányos államadósság mértékét - írja az InfoRádió.

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alelnöke kiemelte: jelenleg csak olyan szabályt tudnak alkotmányban iktatni, amihez muszáj átmeneti rendelkezéseket elfogadni, mivel a kormány azon dolgozik, hogy a 80 százalék feletti GDP-arányos államadósság arra az alkotmányos szintre csökkenjen, amit majd az új alaptörvény is tartalmazni fog. Annak életbe lépéséig átmeneti intézkedésekkel kell szabályozni ezt a kérdést - tette hozzá.

A kormány vállalja, hogy 2014-re 65 százalék körülire csökkenti a GDP-arányos államadósságot, és innen számolva még legalább négy év, amíg eljutnak arra a szintre, amit az új alkotmány tartalmaz majd, vagyis az 50 százalékra - fejtette ki Gulyás Gergely az InfoRádiónak. Az 50 százalékos GDP-arányos államadósság egy évtized alatt elérhető jó esetben - vélekedett.

Ha elérik az 50 százalék alatti szintet, majd ezt követően mégis újra növekedni kezd az államadósság, akkor a költségvetés kiadási és bevételi oldalára speciális szabályok lépnek életbe, és egyre szigorúbbak lesznek, így akár szufficites költségvetést is elő lehet írni - mondta a tervezett adósságfékekről Gulyás Gergely. A Fidesz politikusa hozzátette: a következő kormányok kezét annyiban kötik meg, hogy a következő nemzedékekre ne hagyjanak súlyosabb adósságokat, mint amivel a saját ciklust elkezdték.

költsgvetés államaódsság alkotmány
Kapcsolódó cikkek