Magyar gazdaság

Ismét drágább államkötvények - Katasztrófától tart az eurózóna

Az eurózóna tagállamaiban ismét érezhető a görög államadósság-válsággal kapcsolatos félelem.

Az eurózóna tagállamainak államadóssága ismét magasabb áron kel el, miután felerősödtek a görög adósságválsággal kapcsolatos feszültségek. Lorenzo Bini Smaghi, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja úgy fogalmazott: Görögország dolga, hogy eldöntse, átstrukturálja-e adósságait, hiszen Athén fogja ennek kapcsán elszenvedni a legrosszabb következményeket. Ugyanakkor az olasz jegybankár úgy vélte, hogy a többi tagállamnak nem szabadnia a katasztrofálisnak nevezett az opció felé irányítania Görögországot.

A két éves görög államkötvényekre fizetett hozamfelár 18,30 százalékra ugrott, ez a legmagasabb szint, amelyet a mentőcsomag odaítélése óta mértek Görögországban. Az a tény, hogy a két éves papírok hozama magasabb, mint a tíz éves kötvényeké, azt mutatja, hogy a piac attól tart: rövid távon következhetnek be nagyobb veszteségek, amennyiben valóban átstrukturálják a görög hitelcsomagot. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egyébként a Reuters jelentése szerint most először ismerte el hivatalosan, hogy szükség lehet ilyen lépésre.

Az eurózóna továbbra is igyekszik hangsúlyozni, hogy a portugál mentőcsomag lesz az utolsó és a befektetők egyelőre bíznak abban, hogy Olaszország és Spanyolország nem fogja követni a példáját. Az olasz államkötvények hozama kissé csökkent is, a spanyol papírokért fizetett felár viszont 14 bázisponttal emelkedett.


 

hozamfelár görög hozam államkötvény eurózóna Görögország állampapír
Kapcsolódó cikkek