Magyar gazdaság

MNB: A Széll Kálmán-terv miatt nem gyorsul tovább a GDP jövőre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint a piac pozitívan fogadta a Széll Kálmán-tervet, azonban jövőre "a kormányzati intézkedések következtében" nem gyorsul tovább a gazdaság.

Magyarország országkockázati felára a 2010-ben tapasztalható növekedéssel szemben 2011 elejétől csökkenésnek indult – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Jelentés a pénzügyi stabilitásról című jelentésében. „Ez részben a régióval szembeni, részben hazánkkal szembeni javuló befektetői bizalomnak köszönhető. Hazánkban a Kormány által 2011. március elején bejelentett fiskális csomagot a piac pozitívan fogadta” – hangsúlyozza az MNB.

„A külföldiek forinteszköz-vásárlása jelentősen emelkedett, miközben a forint árfolyama is erősödésnek indult. A javuló piaci megítélésre utal az is, hogy az állam sikeres dollárkötvény-kibocsátást hajtott végre 2011 márciusában” – teszik hozzá.

A jegybank 2011. márciusi előrejelzése szerint a növekedése az idei évben még dinamizálódik, de 2012-ben a kormányzati intézkedések következtében nem gyorsul tovább, így mindkét évben 3 százalék körül alakul.

Rövid távon mind az mind a belső kereslet élénkülhet az MNB szerint. Ebben az időszakban az ország kedvező külső finanszírozási képessége fennmaradhat, így a nettó külső adósságállomány lassú mérséklődésnek indulhat –emeli ki a jegybank. „A tekintetében külső faktorként az eurozóna adósságválsága jelenti a legfontosabb kockázatot, amely a bankok közötti bizalmi válság kiújulásával párosulhat, míg belső kockázati faktorként a bankok szigorú hitelkínálati korlátai jelölhetők meg” – húzza alá az MNB.

költségvetési kiigazítás Széll Kálmán Terv Magyarország eurózóna MNB euró csomag
Kapcsolódó cikkek