Magyar gazdaság

Négy napig nem lesz tévé, rádió, újság Görögországban

A görög újságírók négy napos munkaszüneti sztrájkot jelentettek be, amellyel a kormány megszorító intézkedési és az elbocsátások ellen tiltakoznak.

A sztrájk csütörtökön reggel hat órakor kezdődött, s hétfőn kora reggelig tart. A négynapos munkabeszűntetés alatt a televíziók és rádiók nem sugároznak műsort, az online lapok nem frissülnek, s újságok és magazinok sem jelennek meg egészen keddig.

Görögország tavaly csak az és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös 110 milliárd euróra rúgó hitelcsomagjának felvételével kerülte el. A kölcsön feltételeként a kormánynak azonban szigorú megszorító intézkedések meghozatalát kellett garantálnia nemzetközi szervezeteknél. A görög vezetés egyebek mellett befagyasztotta a nyugdíjakat, s a közalkalmazottak fizetését, míg emelte egyes adókulcsok mértékét és a nyugdíjkorhatárt.

A lépések elleni tiltakozásképp már számos alkalommal vonultak utcára a görögök szinte minden gazdasági ágazatból. A munka beszüntetésével demonstráltak már az ügyvédek, az orvosok, pékek és a kikötői munkások is.

Görögországban ugyanakkor meglehetősen nagyvonalúak voltak a szociális juttatások, legalábbis a gazdaság teljesítményéhez képest. A görög átlagnyugdíj például Európában a harmadik legmagasabb 1600 euró havonta. Ezt csak Luxemburg és Norvégia előzi meg.

Görögország IMF újságírók demonstráció média megszorító csomag nyugdíj
Kapcsolódó cikkek