Magyar gazdaság

Több tízmillió embert fenyeget mélyszegénység

Az élelmiszerek és az energiaárak emelkedése azzal a veszéllyel fenyeget, hogy kisiklathatja az ázsiai országok gazdaságainak növekedését.

Erre hívta fel a figyelmet az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) jelentése. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy ha az élelmiszer- és energiaárak tovább emelkednek, a régió gazdasági növekedése idén akár 1,5 százalékkal csökkenhet. A bank szerint a belföldi élelmiszerárak számos ázsiai országban idén átlag 10 százalékkal emelkedtek.

Az olajárak emelkedése a számítások szerint mintegy 1,7 százalékos inflációnövekedést eredményez, ezzel az ADB várakozásai szerint az olaj nagyobb negatív hatást gyakorol majd az inflációra, mint az élelmiszerek – írja a The Wall Street Journal.

E két tényező együttesen jelentősen hátráltatta eddig az ázsiai gazdaságok növekedését. Az ADB arra is figyelmeztetett, az élelmiszerárak közelmúltban történt emelkedése ázsiaiak millióit taszíthatja mélyszegénységbe. A számítások szerint 10 százalékos áremelkedés mintegy 64 millió fő elszegényedését okozhatja. Az ADB vezető közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy azoknak az Ázsiában élő szegény családoknak, akik jövedelmük több mint 60 százalékát költik élelmiszerekre, élelmiszerár-emelkedés esetén nem jut forrás orvosi ellátásra vagy oktatásra.

olajár energiaár élelmiszerár infláció mélyszegénység ADB
Kapcsolódó cikkek