Magyar gazdaság

Moody's: Biztos, hogy Orbánnak tovább kell faragnia

Magyarország gazdasági növekedési céljait nagyon nehéz lesz teljesíteni, s az országnak vélhetően további fiskális lépéseket kell tennie ahhoz, hogy valamennyire tartható legyen a kormány célja – mondta Anthony Thomas, a Moody’s Investor Service kockázati menedzsere egy prágai konferencián.

A Moody’s szerint a cseh és szlovák gazdaság kilátásai ugyanakkor okkal lehetnek pozitívak. Csehországban ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy további kiadáscsökkentésre van szükség.

Thomas szerint Magyarországon egyre kevésbé látszik, hogy teljesülnek a kormány gazdasági célkitűzései, amelyek a konvergencia és Széll Kálmán Tervekben szerepel. A szakértő szerint a kormánynak várhatóan további kiadáscsökkentő intézkedéseket kell tennie, ha a célokat tartani akarja.

A magyar kormány már az év elején felismerte, hogy a költségvetési hiány nem szorítható le a 3 százaléka alá idén, további intézkedések nélkül. Ezért 250 milliárd forintos, a GDP hozzávetőleg 1 százalékát kitevő zárolást hajtott végre a költségvetésben.
 
A maastrichti szemléletű (ESA egyenleg) költségvetési deficit a kormány számítása szerint 4 éves időhorizonton a mindvégig a GDP 3 százaléka alatt marad.
 
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusi Inflációs Jelentése rámutat: idén teljesülhet a hiánycél, azonban jövőre az EU 3 százalékos célja fölé kerülhet. Az MNB elemzői szerint 2012-ben 3,6 százalék lesz a költségvetési deficit a GDP százalékában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi költségvetési monitoring jelentése szerint idén nem lesz baj a költségvetéssel – a jelentős nyugdíjpénztári átáramlása miatt –, azonban az IMF szerint jövőre a költségvetés hiánya a GDP 4,3 százaléka, majd utána 4,6 százalékra kúszik fel a GDP százalékában.

Az IMF közgazdászai úgy gondolják, hogy a költségvetés strukturális hiánya (egyszeri tételektől megtisztított egyenleg) várhatóan növekszik idén. Még 2016-ban sem érjük el az (EU) költségvetési célját, a 3 százalékot. Abban az évben 3,4 százalék lesz a költségvetési deficit.

GDP Moody's IMF maastricht kiadáscsökkentés MNB Európai Unió
Kapcsolódó cikkek