Magyar gazdaság

Folytatódik a nyugdíjharc - Immár Orbánnal

Pénteken sem állapodott meg a rendvédelmi dolgozókkal a kormány nyugdíjkérdésben. A tárgyalások hétfőn folytatódnak, Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Századvég május végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a választók nagy többsége nem tartja igazságosnak a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának jelenlegi feltételeit.

Nem született megállapodás a pénteki egyeztetésen a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között - mondta Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke a Belügyminisztérium (BM) előtt újságíróknak az egyeztetést követően. A megbízott elnök szerint hétfőn folytatódnak a tárgyalások, de már nem a BM-el, hanem Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A csütörtöki megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke, Powell Pál azt mondta: "kaptunk egy új tervezetet, amely jelen pillanatában elfogadhatatlan a munkavállalói oldal számára".
Árok Kornél, a rendvédelmi dolgozók demonstrációs bizottságának vezetője, aki időközben lemondott posztjáról, az MTI-nek azt mondta: nem közeledtek az álláspontok, sőt újabb, "megdöbbentő" dolgokat vetett fel a kabinet.

Szerinte a kormány a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók juttatását is átnevezné, mert a kormányfő álláspontja szerint nyugdíjat csak az öregségi elérése után kaphatnának az emberek.

A délutáni találkozót megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, az érdekképviseleti delegáltak, valamint a parancsnoki kar képviselői a Parlamentben tárgyaltak.
A kormányfő azt kérte, lehetőleg a hétvégéig zárják le az egyeztetéseket - közölte Szijjártó Péter , a miniszterelnök szóvivője. Az érdekképviseletek tájékoztatása szerint azoknak a már nyugdíjas rendvédelmi dolgozóknak, akik úgy döntenek, nem térnek vissza a szolgálatba, ugyan megadóztatják majd a nyugellátását, de a nyugdíjuk összege is emelkedni fog.

Adót fizetnének, de nagyobb nyugdíjat kapnának

A rendvédelmi szakszervezetek képviselőjének tájékoztatása szerint azok a már nyugdíjas rendvédelmi dolgozók, akik úgy döntenek, hogy nem térnek vissza a szolgálatba, hanem nyugdíjban maradnak, a 16 százalékos bevezetésével ezt megtehetik, ugyanakkor a gyermekek utáni adójóváírás megmarad a számukra, a nyugdíjuk pedig emelkedni fog.

Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott oldalelnöke, Powell Pál ezt csütörtökön mondta a Parlamentben, sajtótájékoztatón, miután a rendvédelmi szakszervezetek delegáltjai találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az érdek-képviseleti vezető ugyanakkor kiemelte: a nyugdíjas rendvédelmisek előtt nyitva áll az út, hogy visszatérjenek a hivatásos szolgálatba, a fegyveres és rendvédelmi szervekhez.

A lakosság nem tartja igazságosnak a korkedvezményt

A Századvég május végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a választók nagy többsége nem tartja igazságosnak a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának jelenlegi feltételeit. A magukat baloldalinak vallók körében is többségben vannak azok, akik változtatnának a fennálló rendszeren.

A Századvég által megkérdezettek elsöprő többsége: 93 százaléka hallott a rendvédelmi dolgozók által szervezett demonstrációkról ügyben. Mindössze 6 százalék nem értesült az eseményekről. A választókorúak körülbelül egyötöde (21 százalék) vélekedik úgy, hogy a kormánynak a jelen helyzetben nem kellene hozzányúlnia a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának rendszeréhez – írja a Hírszerző.

A nagy többség, a megkérdezettek 69 százaléka ellenben úgy vélekedik, hogy változtatni kellene a rendszeren, mert az nem igazságos. A kutatásban részt vevők 10 százaléka nem tudta megítélni a kérdést. A választók politikai önbesorolása szerint is hasonló arányokat találunk, azaz a magukat baloldalinak vallók körében is többségben vannak azok, akik változtatnának a jelenlegi helyzeten.

Ez utóbbi csoport tagjainak 60 százaléka áll a változás mellett, 33 százaléka tartja helyénvalónak a nyugdíjazás jelenlegi feltételeit. A magukat „középen állóként”, azaz ideológiai szempontból semlegesként azonosító szavazók 70 százaléka váloztatás párti, 21 százalék tartja elfogadhatónak a jelenlegi rendszert. A jobboldaliak körében az első arányszám még nagyobb: 78 százalék, szemben 15 százalékkal, aki nem változtatna.

Orbán Viktor korkedvezmények nyugdíj rendvédelmi dolgozók nyugdíj
Kapcsolódó cikkek