Magyar gazdaság

Így nézhet ki a libegő a Duna felett - Képek

Budapest View névre hallgató kötélpályás, üvegkabinos jármű közlekedhet a jövőben a Vigadó tér és a budai Vár, később pedig a budai Vár és a Citadella között – az új fővárosi attrakció tervéről Molnár József, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ ügyvezető igazgatója számolt be a parlamentben tegnap megtartott Első Budapesti Turisztikai Konferencián.

A még engedélyeztetési eljárás előtt álló projekt magántőkéből épülne meg, mintegy 6-8 milliárd forintos beruházás keretében. Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor már másfél-két év múlva működhet az üveges lanovka, amelyet mintegy 5-6 eurós viteldíj fejében használhatnának a turisták.

„Egy magyarországi mérnökökből álló projektcég dolgozta ki az attrakciót, amely a maga nemében egyedülálló lenne a világon, a társaság finanszírozná a megépítését és ők is üzemeltetnék azt” – mondta a Világgazdaságnak Molnár József. Hozzátette: az elképzelést társadalmi és szakmai vitára bocsátották, a megvalósulásához két kerület és a főváros beleegyezésére is szükség van, és minden bizonnyal az UNESCO-nak is lesz beleszólása, hiszen a belvárosi Duna-part és a Várnegyed jelenleg a világörökség részét képezi.

Az ügyvezető azonban a látványtervek alapján úgy véli, hogy nem zavarná a városképet a nagyszabású turisztikai attrakció, emellett elmondása szerint a projektcég azt is vállalta, hogy amennyiben csak ideiglenes engedélyt kap az építmény, és később a városvezetés mégsem tartana rá igényt, akkor teljesen vissza tudnák bontani azt, visszaállítva az eredeti állapotot.

A konferenciát megelőző sajtóeseményen Molnár József az idén megújult Budapest Kártyáról is beszélt. Elmondta, hogy a 14 éves múltra visszatekintő kedvezménykártyánál egyszerűsödtek a kedvezménysávok, nőttek a kedvezmények mértékei, illetve a turisták igényeit és szokásait követendő többféle kártyatípust vezettek be. Még az idén várható a legújabb változat, a kifejezetten konferenciavendégek számára készülő, az adott rendezvényre és személyre szabott, kedvezményes feltételeket nyújtó Rendezvény és Konferencia Kártya.

budapest view Citadella Vigadó Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ kötélpályás
Kapcsolódó cikkek