Magyar gazdaság

Indulhat a fűnyíró Görögországban - túlélt a kormány

Túlélte a parlamenti bizalmi szavazást a pénteken felállított új görög kormány, így jó esélye nyílt arra, hogy a jövő héten esedékes reformprogramról szóló szavazáson is keresztülvigye akaratát. Ez elengedhetetlen feltétele lenne annak, hogy az IMF/EU kölcsön újabb részletét júliusig átutalják a hitelezők, amely nélkül a nyár második felében már nem lenne megoldott a görög államháztartás finanszírozása.

A legfrissebb intézkedéscsomag keretén belül 28 milliárd eurós megtakarítási programot, és hozzávetőleg 50 milliárd eurós privatizációs programot indítana be az athéni kabinet. Utóbbi azért is fontos, mert időközben már tárgyalják az eurózóna vezetői a görögöknek szánt második mentőcsomagot, amelyhez komoly hozzájárulást kell tennie maguknak a görögöknek is.

A 120 milliárd euróra tervezett csomagnak ugyanis legfeljebb a felét dobnák össze az uniós tagországok, míg a másik felét a görög privatizációs forrásokból, illetve az időközben kifutó kötvények önkéntes alapon szervezett magánbefektetői megújításából raknák össze, legalábbis a tervek szerint. Így a privatizációs program elmaradása esetén, a görögök a saját mentőcsomagjukat kurtítanák meg.

A kormánypárt valamennyi tagja tegnap bizalmát szavazott az új kabinetnek, ami pozitív üzenet, hiszen nagyon nehéz idők járnak a görög kabinetre, ha itt bomlana a sor, az a későbbiekben súlyos következményekkel járhatna az államháztartási reform kapcsán is.

Mindenesetre a csődtől félők szerdán részlegesen megnyugodhatnak. Azért nem teljesen, mert (mint ahogy arra számítani lehetett) a hitelminősítők közben bekeményítettek, és megüzenték a brüsszeli döntéshozóknak, hogy csődnek fogják tekinteni az önkéntes alapú magánbefektetői hozzájárulást is. Ennek piaci lecsapódása még nem egyértelmű, mindenesetre a feszültségek fenn fognak maradni az európai tőkepiacokon - írja elemzésében az Equilor.

A szerda azonban egyértelműen optimistán indult idehaza. A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe a BUX 0,35 százalékos emelkedéssel 22561,15 ponton nyitott. A forint/frnak kurzus 0,25 százalékkal csaknem 220 forintra erősödött, míg a hazai fizetőeszköz a dollárhoz képest valamivel nagyobb mértékben 0,33 százalékkal 185 forintra erősödött. 

 

mentőcsomag IMF részlet bizalmi szavazás megszorítás hitel Görögország tőkepiacok
Kapcsolódó cikkek