Magyar gazdaság

Jövőre ötmilliárd forintot pumpálnak a Nemzeti Eszközkezelőbe

A Nemzeti Eszközkezelő valószínűleg az MFB egyik leány társaságaként működik majd, amelynek finanszírozására ötmilliárd forintot irányzott elő a kormánya a 2012-re - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az fn.hu-nak adott interjúban pénteken.

A miniszter felvetette, amellett, hogy az eszközkezelő megvásárolja a bankoktól a bedőlt hitelesek ingatlanjait, az új közmunkaprogram keretében lehetne kertes, szociális családi házakat építeni a bedőlt a hiteleseknek.

A miniszter feltárta a kormány szándékát, hogy a 16 százalékos, egykulcsos adórendszer alapelveit, az arányosságot és a gyermekvállalást, s az adórendszeren kívül segítő jellegét rögzítsék kétharmados törvényben.

Az egykulcsos hatásáról szólva kijelentette, hogy "gyorsul a gazdaság növekedése, megállt a fogyasztás csökkenése, beruházási fordulat előtt állunk. A hosszú távú megtakarítások nőnek, a jelzáloghitelesek pedig törlesztésre használják fel a többletjövedelmet. (...) A legfontosabb három ok között biztosan ott van az egykulcsos adó" - mondta, de elismerte, hogy tényező a külpiaci húzóerő is.

Fontos mondatnak mondta Orbán Viktor kijelentését, hogy „ma csak pénzügyi tervezés van, ...de alatta még nem épült ki a reálgazdasági tervezés”.

A miniszter közölte: ez a második Orbán-kormány építésének következő szakasza. Túl vagyunk a hosszú távú pénzügyi tervezési folyamaton, szükség van arra, hogy lássuk a magyar gazdaság hogy működik majd 10-15-20 év múlva. Az unió sikeres országaiban a pénzügyi tervezés mellett reálgazdasági tervezést is végeznek. Ezek kormány és piac közötti együttműködést igényelnek - fejtette ki.

adórendszer devizahiteles nemzeti eszközkezelő közmunkaprogram
Kapcsolódó cikkek