Magyar gazdaság

MNB: újabb csörte Simor és Járai között

Éleződik a feszültség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése és felügyelőbizottsága (fb) között. Simor András jegybankelnök elutasította a testület éves jelentésében olvasható megállapításokat.

Nyílt levélben fordult az elnök Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, kérve, hogy az MNB által megfogalmazott kifogásokat is tegye közzé a honatyák számára. „Különösen fontos, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselői pontos és valós képet kapjanak az MNB gazdálkodásáról, hiszen a felügyelőbizottság jogszabályok alapján ellenőrzési tevékenységét a tulajdonos magyar állam részére és a társaság javára köteles végezni” – áll a levélben.

Az fb jelentése az MNB gazdálkodására vonatkozóan több, tényekkel alá nem támasztott, félrevezető megállapítást tartalmaz – kifogásolta Simor. A jelentés megismétli a korábban a jegybank által már cáfolt félrevezető adatokat, valamint alaptalan gyanúsításokat és vádaskodásokat – tette hozzá, kiemelve a személyi költségek 8,5, illetve a banküzemi kiadások 4,8 százalékos tavalyi mérséklését. Az fb a jegybank arculatváltásával kapcsolatos kommunikációs tevékenységre kiírt közbeszerzési eljárást tartotta szabálytalannak.

A Járai Zsigmond, az fb tavaly kinevezett elnöke és Simor András között húzódó nézeteltérés a Költségvetési Tanács működésére is rányomja a bélyegét, amelyben mindketten tagok. A jegybankelnök nemrég úgy vélekedett, „nem tekinthető a legjobb gyakorlatnak”, hogy a testület tagjai egymást más területen ellenőrzik.

fb jelentés MBN Járai kövér Simor felügyelőbizottság
Kapcsolódó cikkek