Magyar gazdaság

Orbán: a kitűzött célokat 98 százalékban elértük

Orbán Viktor szerint a magyar EU-elnökség 98 százalékban elérte a maga elé tűzött célokat. Kiemelte azt is, hogy az Európai Unió történetében most először sikerült romastratégiát alkotni.

Csütörtök este, az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos brüsszeli tanácskozására érkezve a magyar miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar elnökség elért nagy és látványos sikereket is. Mint hozzátette, ezek egyikére, a horvát EU-csatlakozás ügyére ezen a csúcstalálkozón tesznek pontot.

Orbán úgy fogalmazott, hogy a gazdasági kormányzás ügyét Magyarország 99 százalékig elvitte az áttörésig. Kiemelte azt is, hogy az történetében most először sikerült romastratégiát alkotni.

"Azt gondolom, hogy megbecsülést harcoltunk ki Magyarországnak" - mondta Orbán Viktor. Szerinte ma az ország megítélése nem olyan, mint amilyen két-három éve volt, "amikor a hazugságainkról, az adathamisításról és a megbízhatatlanságunkról voltunk híresek". Most - folytatta - azt mondják, hogy a magyarok nagyon szép és eredményes munkát végeztek.

"Az ország becsületéből is visszaszereztünk valamennyit" - jelentette ki a kormányfő.

A 2011-es magyar uniós elnökség első számú feladatának tekintette, hogy június végéig keresztülvigyék az Unió gazdasági kormányzását lehetővé tévő jogszabályokat, elfogadják az európai szintű romastratégiát, valamint a Duna Régió Stratégiát – utóbbi a közép-európai térség, a Duna-medence országainak átfogó fejlesztési programját foglalja magába. Emellett a célkitűzések között szerepel, hogy az EU június végéig zárja le a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal.

romastratégia EU gazdasági kormányzás Brüsszel uniós elnökség
Kapcsolódó cikkek