Magyar gazdaság

Törékeny a bizalom, nem biztos a siker

Kitartanak a befektetők a magyar piac mellett, amíg azt látják, hogy az adósság csökkenő pályán marad – vélik szakértők. Pedig vannak negatív befolyásoló tényezők, ilyen a devizaadós-mentő csomag, amelynek bizonyos részleteivel nem túl elégedettek a piacok.

Az elmúlt időszak kedvező fejleményei ellenére szakértők szerint nincs még kinn a gödörből a magyar gazdaság, jelentős kockázatok övezik a következő éveket. A kormány képviselői több fórumon is az országgal szemben megerősödött bizalomról beszéltek, de a befektetők rokonszenve egyelőre törékeny. A forintárfolyam továbbra is viszonylag stabilan tartja a 260–270-es sávot az euróval szemben, és más jelek is arra utalnak, bíznak a befektetők a magyar papírokban, de a nemzetközi folyamatok bármikor véget vethetnek a kegyelmi állapotnak. A magyar államkötvények nemfizetési biztosítása az elmúlt évhez képest alacsony szinten van, és úgy tűnik, a hitelminősítők is levették a napirendről a „magyar ügyet”.

A külföldi kézben lévő magyar államkötvények állománya a tavasszal bekövetkezett, ugrásszerű növekedés óta nagyjából stagnál, így továbbra is a válság előtti szint közelében van. Ennek vannak fundamentális alapjai, bár a korábbi, hirtelen növekedés felvetette, hogy pénzügyi „lufiról” van szó – véli Barcza György. A K&H Bank makroelemzője szerint az utóbbi hetekben mintha lett volna némi korrekció a piacokon, de még mindig viszonylag vonzó célpont a magyar gazdaság, a régión belül is. Ehhez olyan külső feltételek is kellenek, mint a nulla közeli cseh hozamok, vagy a lengyelországi választások körüli bizonytalanság.

Ám vannak negatív fejlemények is Magyarországgal kapcsolatban, ilyen a devizaadós-mentő csomag, amelynek bizonyos részleteivel nem túl elégedettek a piacok. De ha az évközi költségvetési adatok visszaigazolják a kormány által felrajzolt pályát, akkor hirtelen eséstől nem kell tartani Barcza szerint. Egyelőre azonban az alapvárakozások szerint bíznak az elemzők a 2012-es tervek teljesülésében, legalábbis az adósságráta csökkenő pályájában.

Széll Kálmán-terv kilábalás makropálya válság
Kapcsolódó cikkek