Magyar gazdaság

150 éve fizetnek fölöslegesen egy adót az alabamaiak

Annak ellenére, hogy az Amerikai Polgárháború 146 éve véget ért, Alabama állam lakói még mindig hűen fizetik az adót, ami az államba települt 60 ezer veterán megsegítésére szolgált.

Az adót eredetileg a konföderációs veteránok otthonának segélyezésére használták fel, ám ez 72 évvel ezelőtt bezárt. Azóta a 41 hektáros Konföderációs Emlékpark gondozását fedezik a beszedett adókból, amelyet korábban a veteránok pihenőhelyéül szolgált.

valaha az millió dollárokat hozott a veteránok nyugdíjalapjába, ám a befolyó adó mértékét folyamatosan csökkentették, ahogy az idős katonák és családtagjaik az évek során távoztak az élők sorából, a bevételeket pedig szétosztották másfelé. Az amerikai adórendszer felépítésének köszönhetően sokan észre sem vették, hogy ilyen címen még mindig szednek adók, ám nemrég kiderült, hogy az állami adók egy része még mindig ilyen címen folyik be.

A mintegy 400 ezer dollár ugyan eltörpül Alabama 1,8 milliárdos éves költségvetése mellett, a park ellátására azonban bőven elég, sőt az üzemeltető a pénz egy részét be is tudta fektetni. Ennek köszönhetően a Konföderációs Emlékpark az egyik legszebben gondozott park az Egyesült Államokban.

A szakértők szerint egyetlen más államban sincs olyan adó, ami ennyire szorosan kötődne a polgárháborúhoz, ugyanakkor egyes államokban még mindig fennállnak olyan alkohol- és dohányterhek, amelyeket először a 150 évvel ezelőtt kirobbant háborúban vezettek be az Unió támogatására.

konföderáció veterán adó Alabama
Kapcsolódó cikkek