Magyar gazdaság

Javuló külső egyensúly

Megnyugtatóan alakul a magyar gazdaság finanszírozási helyzete, tovább fogy a külső adósság. A fizetési és a tőkemérleg együttes egyenlege, azaz a magyar gazdaság pénzügyi egyenlege az idei első három hónapban tovább javult, 1272 millió euróra – jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Ez újabb csúcsot jelent, 216 millió euróval magasabb érték, mint az eddigi legmagasabb, 2010. első negyedévi adat. A szezonálisan kiigazított mutatók szerint is folytatódott a javuló tendencia. Igaz, az előző három hónap adatát enyhén lefelé kellett korrigálni az időközben érkező információk alapján.

Az elmúlt négy negyedév átlagában így is majdnem négymilliárd euróra rúgott a gazdaság külső többlete, vagyis ennyivel csökkent a külső adósságállomány. Elemzői prognózisok azzal kalkulálnak, hogy a többlet fennmarad, bár az idei második fél évtől – a belső kereslet várható élénkülése miatt – megállhat a gazdaság erősödése.

Míg 2009-ben egyértelműen a finanszírozási problémák határozták meg az egyenlegjavulást, tavaly óta a reálgazdasági folyamatok hatása tükröződik a fizetési mérlegben. Az idei első három hónapban a külkereskedelem (szolgáltatásokkal együtt vett) egyenlege meghaladta a 2,2 milliárd eurót, közel 400 millióval volt több, mint egy évvel korábban. A jövedelemmérleg eközben romló tendenciát mutat, de közel sem ekkora mértékben: 1447 millió euróra nőtt a hiány (a transzferekkel együtt számolva), kevesebb mint 200 millióval 2010 eleje óta. A vállalati jövedelmezőség visszafogott emelkedését látva azonban nem túl meglepő, hogy ilyen lassú az egyenlegromlás.

A gazdaság szolgáltatás-külkereskedelmi pozíciója is romlott, mivel az első negyedévben elmaradtak a korábbiaktól az idegenforgalmi bevételek. Mivel azonban nem a turisztikai csúcsszezonról van szó, ezért még javulhat a fizetési mérlegnek ez a sora az év végéig. Az Európai Unióból érkező források lassulása is rontotta a külső egyenleget, igaz, csak kismértékben. Itt elsősorban arról lehet szó, hogy a válságkezelés érdekében felgyorsított projektek egy része kifutott, ezzel együtt az első negyedév 483 millió eurós pozitív szaldója a korábbi évekhez képest kedvező.

Lengyel revízió

Megtörtént a korábban befektetői kételyeket keltő lengyel fizetésimérleg-adatok felülvizsgálata. Úgy tűnik, kisebb volt a baj, mint amekkorától a szakértők tartottak, a 3,4 százalékáról 4,5-re emelte a lengyel jegybank a 2010-es fizetésimérleg-hiányt.


adósság külső egyensúly pénzügyi egyenleg MNB finanszírozás
Kapcsolódó cikkek