Magyar gazdaság

Két év alatt dupla tartozás

Májusban több mint négymilliárddal csökkent a költségvetési szervek adóssága

Havi szinten csökkent a költségvetési szervek adósságállománya, ám az eddigi folyamatok alapján a javulás valószínűleg átmenetinek bizonyul. A tartozások összértéke május végén 37,4 milliárd forintot tett ki, ez 4,2 milliárdos csökkenés az április végi adathoz képest. A kép kevésbé biztató, ha hozzátesszük, hogy 2008-ban az átlagos éves tartozásállomány alig 13 milliárd, 2009-ben szűk 19 milliárd, tavaly pedig több mint 28 milliárd forint volt.

A gazdasági érdekképviseletek által régóta hangoztatott érvelést, miszerint a körbetartozások jelentős mértékben a közszférában gyökereznek, alátámasztani látszanak a napokban közzétett adatok. Ezek szerint a költségvetési szervek 36,6 milliárd forinttal tartoznak szállítóknak és szolgáltatóknak, miközben az állami kinnlevőségeik értéke csupán 0,8 milliárd forint. A hatvan napon túli adósságállomány értéke sem csekély, május végén – 4,3 milliárd forintos csökkenés után – 11,9 milliárdosra rúgott.

A költségvetési szervek öszszes tartozásának mintegy harmada a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál jelentkezik, ezen belül pedig az orvos-egészségügyi központtal rendelkező egyetemek kinnlevősége jelentős arányú. A május végi közel 9,3 milliárd forintos az összes tartozás negyedét, a Nefmi fejezetén belüli adósságnak pedig több mint a felét takarja. Önmagában a Pécsi Tudományegyetem tartozása 5,9 milliárd forint. Egészségügyi vonatkozása van a Honvédelmi Minisztérium adósságának is, itt a Honvéd Kórház (Állami Egészségügyi Központ) rovására írható több milliárd forintnyi kifizetetlen számla. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elsősorban az elektronikus közszolgáltatások kapcsán húzódozik több számla kiegyenlítésétől.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium érdekképviselet adósság tartozás költségvetési szerv
Kapcsolódó cikkek