Magyar gazdaság

Tetszés szerint emelhető pénzmozgás-adót tervez az EU

Az Európai Bizottság a pénzügyi tranzakciók megadóztatását tervezi, a bevételből az uniós költségvetés és a tagországok költségvetése is részesülne - mondta Algirdas Semeta adó- és vámügyi biztos egy szerdai lapjelentés szerint.

Semeta a Süddeutsche Zeitung című német lapnak nyilatkozva elmondta: a bizottság a részvényügyletekre a tranzakciós érték 0,1 százalékának megfelelő adót vetne ki, az úgynevezett származtatott termékekkel végzett ügyletek adóterhe pedig 0,01 százalék lenne.

A pénzügyi tranzakciók adója "az uniós költségvetés közvetlen és önálló bevételi forrása lenne", a tagországok viszont magasabb adókulcsot is megállapíthatnának, és a többletet az államháztartás finanszírozására fordíthatnák - mondta az adó- és vámügyi biztos.

Az adófajta Tobin-adó néven is ismert. Az elképzelés James Tobin amerikai közgazdásztól származik. A Nobel-díjas gazdasági szakértő a múlt század hetvenes éveinek elején dolgozta ki az ötletet, a nemzetközi devizaügyletekkel összefüggésben. Azóta számos alkalommal előkerült a politikai diskurzusban, különösen a világméretű gazdasági válság elmélyülése után.

A francia gazdasági miniszter ezzel párhuzamosan kijelentette: ezeptemberre lesz kész az új görög mentőcsomag, az eurózónának ugyanis még "néhány hétre szüksége van" ahhoz, hogy a bankok szerepének feltételeit meghatározza a közös erőfeszítésben. "A következő hetekben elkezdünk tárgyalni az új görög mentőcsomagról. Szeptemberre el kell készülnünk vele - fogalmazott François Baroin az Europe1 francia kereskedelemi rádióban.

Mivel világossá vált, hogy Görögországot a 110 milliárd eurós mentőcsomag nem mentheti meg az államcsődtől, hetek óta tart egy újabb, 2014-ig szóló program előkészítése. Ez a tervek szerint 100 milliárd euró körül lehet. Az euróövezeti pénzügyminiszterek azt kívánják elérni, hogy ebből 30 milliárdot a magánhitelezők álljanak a lejáró újrahitelezésével.

Baroin ennek kapcsán megemlítette, hogy a magánszektor bevonása a mentőcsomagba önkéntes alapon történik, valamint kiemelte, hogy görög részről az államháztartási hiány csökkentésére szilárd intézkedések szükségesek.

"Dolgozunk rajta, egy francia modellt javasolunk, amely egyfajta rotációs rendszer. Amikor egy adósság lejár, a magánhitelezők, bankok, biztosítók, befektetési alapok átveszik azt, egy új, meghatározandó futamidővel - hangsúlyozta a francia miniszter.

 

mentőcsomag Európai Bizottság államháztartás görög tranzakciós adó tobin-adó
Kapcsolódó cikkek