Magyar gazdaság

Itt a felmentő sereg? Ezt már a svájci jegybank sem hagyja

A svájci jegybank közleményben hangsúlyozta, hogy lépéseket tesz a fizetőeszköz erősödése ellen. A frank zuhanásnak indult, azonban nem tudni, hogy ez mennyire lehet tartós.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) intézkedéseket hoz az erős frank ellen – közölte a jegybank. A központi bank úgy látja, hogy a svájci frank masszívan túlértékelt jelenleg. Ez veszélyezteti a svájci gazdaság növekedését és növeli a lefelé mutató nyomást az árstabilitás tekintetében.

Az SNB szeptemberben tartotta volna következő kamatdöntő ülését, azonban az utóbbi napokban kialakult piaci környezetbe az alpesi deviza iszonyatos erősödést könyvelhetett el a vezető valutákkal szemben, amely lépésre kényszerítette a jegybankot.

Az SNB azonnali hatállyal a 3 hónapos Libor-t célsávot 0-0,25 százalék közé szorította le, és nullához közeli szintet célzott meg. A korábbi célsáv 0 és 0,75 százalék között volt, 0,25 százalékos megcélzott szinttel.

A közlemény szerint a jegybank úgy határozott, hogy erőteljesen növeli a svájci frank likviditását a pénzügyi piacokon a következő napokban.

A globális gazdasági kilátások jelentősen romlottak az SNB utolsó negyedévi értékelése óta. Ugyanakkor a svájci frank erősödése felgyorsult az elmúlt hetekben, Következésképp, a svájci gazdaság kilátása jelentősen romlott – húzza alá jegybank.

Az SNB közelről figyeli a devizapiaci fejleményeket, és további intézkedéseket fog tenni a svájci frank erősödése ellen, amennyiben szükséges – zárul a közlemény.

Ennek következtében a svájci frank a devizák széles körével szemben zuhanásnak indult. Az euró/frank kurzus 1,08-as szintről 1,11 közelébe került.

A forint 250-es szinten zárt a frankkal szemben, majd reggel 252-ig ment fel az alpesi deviza jegyzése. Az SNB bejelentése után a frank zuhanása miatt 245-246 közé került az alpesi fizetőeszköz ára.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Azt nem látni egyelőre, hogy az SNB képes lesz-e szembemenni a piaccal, de annyi bizonyos: egyelőre megállította a frank szárnyalását, miközben a nemzetközi befektetői környezet szerdán is erőteljesen negatív.

„Enyhülést hozhat a frankkal kapcsolatban az a friss, miszerint a svájci jegybank nem nézné tétlenül az alpesi deviza jelentős erősödését” – írják kommentárjukban az Erste Bank közgazdászai.

A frank lett az egyetlen menedék

A svájci frank szinte az egyetlen menedékdeviza lett, és a globális kockázatok felerősödésével folyamatosan erősödött. A kockázatkerülésre számos okuk van a befektetőknek: az eurózóna adósságválságának lehetséges tovaterjedése, az Egyesült Államok „AAA” hitelbesorolásának feltételezett elvesztése, valamint a világgazdasági kilábalás lassulása is szerepet játszott az alpesi fizetőeszköz erősödésében, amely 2010 tavasza óta tart, mióta a Svájci Nemzeti Bank felhagyott a frankgyengítő akciókkal, mert túlságosan nagy veszteségeket jelentett számára beavatkozni piaci folyamatokba.

Az alpesi fizetőeszköz az elmúlt négy kereskedési napban keddre közel 6 százalékot erősödött az euróval szemben, és csupán 7-8 százalékra volt a paritástól, vagyis attól, hogy egy euró egy frankba kerüljön. Úgy tűnik, ez elérte a svájci jegybank ingerküszöbét, amely intézményt sok elemző „fogatlan oroszlánnak” tartott, mert nem tud mit kezdeni az erős frankkal.

Hangsúlyozni kell, trendfordulóról egyelőre korai lenne beszélni, azonban némiképp megnyugtató a hazai frankhitelesek számára, hogy az SNB nem nézi tétlenül a frank szárnyalását.

A svájci jegybank lépéséről elemzői véleményeket itt olvashat.

Az alpesi fizetőeszköz az elmúlt négy kereskedési napban keddre közel 6 százalékot erősödött az euróval szemben, és csupán 7-8 százalékra volt a paritástól, vagyis attól, hogy egy euró egy frankba kerüljön. Úgy tűnik, ez elérte a svájci jegybank ingerküszöbét, amely intézményt sok elemző „fogatlan oroszlánnak” tartott, mert nem tud mit kezdeni az erős frankkal.

Hangsúlyozni kell, trendfordulóról egyelőre korai lenne beszélni, azonban némiképp megnyugtató a hazai frankhitelesek számára, hogy az SNB nem nézi tétlenül a frank szárnyalását. -->

Frank alpesi deviza LIBOR célsáv SNB kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek