Magyar gazdaság

Az IMF szerint már itt a veszélyes új szakasz

Veszélyes új szakaszba lépett a világgazdaság, a gazdasági tevékenység világszerte mérséklődött és egyenetlenné vált, a bizalom jelentős mértékben csökkent, és egyre több negatív irányba ható kockázat jelentkezik - értékel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden nyilvánosságra hozott, Világgazdasági kilátások című féléves jelentésében.

A szervezet szerint egyszerre két negatív tényező is rontja a világgazdasági jövőképet: az év eleje óta jelentősen lassult a fejlődő piacok növekedési üteme, illetve megugrott a költségvetési és pénzpiaci bizonytalanság, különösen az elmúlt másfél hónapban. Mindkét jelenség aggodalomra ad okot, de együttes megjelenésük és egymásra gyakorolt hatásuk talán még inkább - írja az IMF jelentésében.

A szervezet szerint a szerkezeti tényezőkön túl egyszeri sokkok, így a Japánt sújtó természeti csapások, illetve az észak-afrikai és közel-keleti politikai zavargások is rontottak a világgazdaság növekedési kilátásain. A fejlett országokban mindazonáltal nem várható lassú, egyenetlen növekedésre kell számítani. A fejlődő piacokon továbbra is robosztus, a fejlett országokénál magasabb bővülési ütem várható, azonban a kilátások kockázatai nőttek - írja elemzésében a Valutaalap.

Az IMF szerint az erős, stabil és fenntartható növekedéshez két különböző területen is a világgazdasági egyensúly javítására van szükség. Az egyes gazdaságokon belül növelni kell a lakossági kereslet szerepét, miközben ki kell vezetni a válság során elindított költségvetési ösztönzést. A külső egyensúly javítása érdekében pedig a jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkező államokban, például Kínában kell növelni a fogyasztást. E tekintetben az adatok azt mutatják, hogy éppen ellenkező folyamat játszódik le, azaz az egyenetlenségek egyre csak fokozódnak - értékel a szervezet.

 

kockázat IMF világgazdasági kilátások növekedés recesszió
Kapcsolódó cikkek