Magyar gazdaság

Brüsszel megvéd minket a bankválságtól

Az Európai Bizottság a jövőben a mostaninál sokkal jobban védené az adófizetőket egy újabb bankválság esetén - írta keddi számában a Handelsblatt egy készülő uniós irányelv tervezetére hivatkozva.

A lap szerint az adófizetők megterhelése helyett a részvényeseknek és a hitelezőknek kellene "egy méltányos részt vállalniuk a veszteségekből" akkor, ha egy pénzintézet pénzzavarba kerül. Rendkívüli esetben ez akár a részvénytulajdon kisajátítását is jelentheti.

Az uniós tagországok bankfelügyeleti szervei felhatalmazást kapnának a részvények értékének a leírására, illetve a részvények bevonására - áll a tervezetben, amit várhatóan novemberben terjeszt be Michel Barnier belső piacért felelős biztos. A nemzeti felügyeletek arra is jogot kapnának, hogy leírjanak az adott banknak nyújtott hitelekből.

A felügyeleteknek arra is felhatalmazása lenne, hogy a pénzzavarba került bank vezetését lecseréljék és a pénzintézetet alapjaiban átszervezzék. Ez egyebek mellett azt jelentené, hogy a részvényesek hozzájárulása nélkül eladhatnák a bank egyes üzletágait, vagy áthelyezhetnék az eszközöket egy erre a célra létrehozott pénzintézethez.

 

Európai Bizottság adófizető bankválság bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek